Přeskočit na obsah

Metoda ASMR: vědci ve studii potvrdili relaxační účinky, které mohou prospívat psychice i celkovému zdraví

Vznik fenoménu ASMR je spojen s internetem. Speciální ASMR videa na webových stránkách jako Reddit nebo Youtube si v posledních letech získaly miliony příznivců, kteří při jejich sledování prožívají pocity uvolnění a příjemného mravenčení, které začíná v oblasti temene hlavy a dále se rozlévá po těle. Tento „mozkový orgasmus“, ke kterému se někdy ASMR přirovnává, vyvolávají především zvukové podněty jako například šeptání nebo šustění papíru.

Ačkoliv je tento jev známý už od roku 2010, do této doby velkou pozornost vědců nevzbuzoval.

Vědci z University of Sheffield se rozhodli zjistit, zda má sledování ASMR videí pouze pozitivní relaxační a antistresový účinek nebo může mít i nějaký fyziologický přínos. Výsledky jejich vědecké práce byly publikovány v časopise PLOS One.

Výzkum online i v laboratoři

Vědecký tým pod vedením doktorky Giulie Poerio provedl celkem 2 studie. První studie, které se zúčastnilo přes 1 000 dobrovolníků, probíhala přímo online při sledování ASMR videí a kontrolních videí. Po shlédnutí videí vyplnili účastníci dotazník, ve kterém uvedli, jak často prožívali během videí pocity spojené s ASMR a jakou emoci v nich konkrétní video vyvolalo. Pokud účastníci při sledování ASMR videí pociťovali příjemné pocity, měli popsat konkrétní podnět, který v nich pocity vyvolal. Po vyhodnocení dotazníku se zjistilo, že lidé s častějším prožitkem ASMR uváděli vyšší míru vzrušení a klidu a také menší pocit stresu nebo smutku.

Druhá studie se přesunula do laboratorního prostředí, ve kterém se navíc monitorovaly a hodnotily fyziologické změny. Do této studie se zapojilo 110 dobrovolníků, mezi kterými byli lidé s prožitky ASMR i lidé, kteří tyto prožitky neměli. Obě skupiny se stejně jako v první studii dívali na AMSR i kontrolní videa a po shlédnutí vyplňovali dotazník ohledně jejich prožitků během videí. Na začátku studie a během promítání jim vědci měřili některé fyziologické funkce jako srdeční frekvenci a elektrodermální aktivitu kůže.

ASMR snižuje srdeční frekvenci

Experiment ukázal, že lidé s prožitky ASMR měli během projekce videí v průměru o 3,14 tepů nižší srdeční frekvenci než lidé bez ASMR.

Podle vedoucí studie Giulie Poerio se potvrdilo, že ASMR videa skutečně mohou u některých lidí, kteří se při jejich sledování subjektivně cítí příjemně, navozovat relaxační účinek, který se objektivně projevuje poklesem srdeční frekvence. Poerio dodává, že zjištěné fyziologické změny jsou srovnatelné s výsledky jiných relaxačních technik na zmírnění stresu jako hudby nebo metody mindfulness.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322241.php

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené