Přeskočit na obsah

Emergentní dodávky léků zvýší farmaceutickým firmám náklady

„Opatření spojená s emergentními dodávkami budou muset přijímat i ty firmy, které problém s paralelním exportem nemají,“ poznamenal Mátl.

Vývoz přes hranice a s ním spojené výpadky v české distribuční síti postihují spíše výrobce inovativních drahých přípravků než generika, která mají konkurenci.

Výrobci by nově měli být povinni v případě výpadku v běžné distribuční síti dodat svůj přípravek jakékoli lékárně v Česku do dvou pracovních dnů. Počítá s tím systém emergentních dodávek, který se chystá navrhnout ministerstvo zdravotnictví spolu s výrazným omezením reexportů. Podle návrhu by směli vyvážet léky za hranice jen výrobci a jím pověření distributoři. „Takové pravidlo by nežádoucí efekty reexportů skutečně omezilo. Nepomůže to ale proti výpadkům z jiných důvodů, jako je přerušení dodávky účinné látky,“ dodává Mátl.

Výrobci léků nejsou jediní, kdo očekává v souvislosti s emergentním systémem objednávek nedostupných léků náklady navíc. Dražší, než při standardním procesu to může být i pro lékárníky. „Objednávání léčivých přípravků v emergentním systému zvýší náklady na provoz lékáren, které jim musí být uhrazeny,“ uvedl prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Představitelé spolku Vaši lékárníci považují systém emergentních dodávek léků, jak nyní funguje na Slovensku, za nefunkční a nákladný.

Na Slovensku se ministerstvo zdravotnictví při psaní návrhu inspirovalo. Podle údajů slovenského ministerstva bylo na začátku roku 2016 nahlášeno 552 nedostupných léků v lékárnách, v květnu 2017 po výrazném omezení reexportu a zavedení emergentních skladů pouze 18. Jak uvedl letos v únoru v televizi TA3 prezident Slovenské lékárnické komory Ondrej Sukeľ, situace se od konce roku 2016 ve slovenských lékárnách zásadně změnila, systémové každodenní problém s nedostupnými léky už neřeší, zůstaly jen výjimečné případy.

Teze návrhu na omezení reexportu léků a zavedení emergentních dodávek nedostatkových přípravků přivítala již dříve Asociace inovativního farmaceutického průmyslu a Asociace velkodistributorů léčiv (více čtěte zde a zde). Spolek Vaši lékárníci trvá na dodržování současného zákona, podle kterého mají povinnost dodat lékárně přípravek distributoři a těm zas musí podle jejich obchodního podílu dodávat své přípravky farmaceutické firmy. Povinnost firem ale nikdo nevymáhá a ministerstvo zdravotnictví považuje aktuální znění zákona za nepoužitelné.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…