Přeskočit na obsah

Zdokumentovaných hospitalizací souvisejících s chybným dávkováním léků přibylo

Vyplývá to z materiálu zveřejněného na webu vlády k novele, která zavádí sdílený lékový záznam pacienta, na který upozornila ČTK.

Zpráva vychází z dat Národního registru hospitalizovaných. Data o nežádoucích příhodách v souvislosti s podáváním léků nejsou dosud systematicky sledována. Odborníci se proto domnívají, že se zaznamená jen část případů. Zejména takových, při nichž pacient skončí v nemocnici.

„Od roku 2007 do roku 2017 došlo k více než 3,5násobnému nárůstu počtu hospitalizací v souvislosti s diagnózami nežádoucích účinků při léčebném použití léků nebo biologických látek a chyb v dávkování,“ píše se v dokumentu. Jejich počet vzrostl z 1745 na 6021. Případy, které skončily smrtí pacienta, byť z různých příčin, přibyly desetkrát.

Aktuálně má lékař přehled pouze o těch lécích, které pacientovi sám předepsal. Lékárník zase může zkontrolovat jen přípravky na předložených receptech. „Centrální úložiště díky elektronickým receptům obsahuje údaje o farmakoterapii jednotlivých pacientů, jejichž využití lékaři a farmaceuty při poskytování zdravotních služeb by mohlo významně zvýšit bezpečnost poskytované péče, a bylo by tak přínosem pro lékaře, pacienta i systém veřejného zdravotního pojištění,“ píše se v dokumentu.

Pomoci má lékový záznam, tedy lékařům a lékárníkům přístupný seznam všech léků. Uvidí ho po předepsání receptu s lékem nebo po zadání čísla pacientova občanského průkazu. Umožní to nová funkce elektronického receptu, která by měla fungovat od příštího roku.

Lékové chyby, vlada.cz

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené