Přeskočit na obsah

Americká kardiologická asociace aktualizovala doporučení pro léčbu rezistentní hypertenze

Americká kardiologická asociace (AHA) přepracovala své doporučené postupy pro terapii rezistentní hypertenze z roku 2008 a zahrnula do ní nové postupy a praktické rady pro včasnou diagnostiku a vyšší efektivitu léčby. Nejdůležitější změny jsou shrnuty v následujících bodech:

  • Lékaři by se měli na pravidelných kontrolách cíleně ptát pacientů na jejich kvalitu spánku. Nedostatek spánku nebo jeho špatná kvalita mohou aktivovat sympatický nervový systém a systém renin-angiotenzin, které jsou jedním z hlavních patofyziologických mechanismů vzniku a progrese hypertenze. Doporučuje se nejméně 6 hodin nepřerušovaného spánku denně.
  • Zvýšený důraz je kladen na změnu životního stylu. Všem pacientům by měla být na začátku terapie doporučena dieta s nízkým obsahem sodíku (˂2 400 mg za den) a při nadváze redukce hmotnosti.
  • Pokud není léčba trojkombinací antihypertenziv a zavedením režimových opatření úspěšná, měla by se zvážit výměna diuretika hydrochlorothiazidu za chlorthalidon nebo indapamid. Účinné se prokázalo rovněž přidání spironolaktonu k zavedené trojkombinaci.

Zdroj: https://www.jwatch.org/fw114569/2018/09/13/heart-group-updates-guidelines-resistant-hypertension?query=pfwTOC&jwd=000020018440&jspc=MPD

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené