Přeskočit na obsah

Čeští a slovenští dermatovenerologové sobě

Křest jejího prvního dílu proběhl v pátek 24. května během konference My Dermatology v reprezentativních prostorách Rudolfovy galerie na Pražském hradě.  Její hlavní editorkou je prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc.



„První popud k této práci mi dala maminka, která je sama pediatričkou. Ta mnoho let říkala: ‚Ty tvoje kongresy jsou sice pěkné, ale kde je ta kniha?‘ Prostor se mi uvolnil, když jsem před třemi lety skončila s funkcí prezidentky Evropské dermatovenerologické akademie. Tehdy přišel opravdový impuls, když mě oslovila naše bývalá primářka: ‚Nechceš konečně napsat tu učebnici, ať to je na jednom místě všechno pohromadě? My ti pomůžeme.‘ Kolegové z kliniky mi opravdu pomohli, ale nestačilo to. Postupně přibývali další autoři z Česka i ze Slovenska. Nakonec je spoluautorů přes sedmdesát. Všichni jsme se podělili o to, co jsme se během let péče o pacienty naučili, a tak je dílo skutečně komplexní. Jen první díl má přes 900 stránek. Obsahuje některé kapitoly, které v dřívějších učebnicích vůbec nebyly,“ řekla o vzniku publikace prof. Hercogová.

Křtu nově představené tříkilové knihy se jako čestný host účastnil i prof. Klaus Wolff, emeritní profesor vídeňské dermatologické kliniky. „Klaus je člověk, který může za to, že neprodávám léky. Až při studijním pobytu na jeho klinice jsem poznala, jak je dermatologie krásná. Ukázal mi, jak se má dělat, jak se má učit a jak se máme chovat ke svým pacientům. Dvousvazková kniha Dermatologie v interní medicíně, které byl prof. Wolff editorem, byla pro mě vzorem při práci na naší publikaci,“ uvedla prof. Hercogová.

„Říká se, že život je kompletní, když člověk zplodí syna, zasadí strom a postaví dům. Pro nás, kdo se věnujeme vědě, k tomu patří ještě přivést na svět takovou zásadní učebnici, jako je ta, kterou dnes poprvé držíme v ruce,“ řekl prof. Wolff, který zároveň převzal čestné členství České akademie dermatovenerologie.

 

Dále čtěte

 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené