Přeskočit na obsah

Prof. Feltl: Dohoda s VZP je významný posun

Za operaci apendixu nám zdravotní pojišťovny zaplatí stejně jako nemocnici v Pelhřimově, ale pro vrozené vývojové vady močového ústrojí dětí potřebujeme individuální vzorec,“ vysvětluje prof. Feltl.



 

  • Pokud jde o avizované navýšení úhrad v segmentech, které byly podhodnocené, řeší to dohoda s VZP dostatečně?

 

Poskytování zdravotních služeb připomíná tekuté písky. Situace se permanentně vyvíjí. My jsme nyní v určitém bodě řešili konkrétní situaci, víme ale, že do budoucna mohou přijít nové problémy. Nenarovnáme všechno za sedm dní, je to ale významný posun. Například mimotělní oběh a mechanická srdeční podpora. Všeobecná fakultní nemocnice je jednou z mála nemocnic v České republice, které tuto péči poskytují, a je dramaticky největší její poskytovatel co do rozsahu. Vždy byly spory, jaký objem této péče jsme poskytli a za jaké náklady, jestli se poskytnutá péče uhradí. Domluvili jsme se, že za definovaných podmínek tato péče jednoznačně bude hrazená. Pro nás to znamená úlevu, protože náklady na tuto péči se pohybují v desítkách milionů korun.

Dále jsme přichystali rozvojové programy pro některé unikátní výkony, které jsou ale špatně ohodnocené. Například operace vrozených vad močového ústrojí u dětí. To je velmi důležitá oblast, hrazená ale na úrovni zhruba poloviny reálných nákladů. Na VZP jsme přednesli precizní kalkulaci a po diskusi jsme se dohodli na novém způsobu hrazení, který se uplatní úhradovým dodatkem už zpětně za letošní rok.

 

 

  • Kolik takových rozvojových projektů jste ve vaší nemocnici s VZP popsali?

 

Aktuálně jsme se domluvili na prvních několika balíčcích, ale s kolegy to vnímáme jen jako začátek. Principem je, že naše nemocnice garantuje kvalitu a racionální nákupy materiálu. Ceny necháváme zdravotní pojišťovnu kontrolovat. VZP vyjádřila ochotu za těchto podmínek potřebnou péči poskytovanou kvalitně a za rozumnou cenu adekvátně platit.

 

 

  • Neřeší dohody s VZP na podhodnocené výkony vlastně totéž, k čemu měl směřovat DRG Restart?

 

DRG systém z podstaty řeší více či méně homogenní péči. Unikátní superspeciální výkony pod žádné DRG nenacpete. A Všeobecná fakultní nemocnice má takové péče zhruba 20 procent. Máme namodelováno, že ze 75 procent se do DRG Restart dokážeme dostat. Za operaci apendixu nám zdravotní pojišťovny zaplatí stejně jako nemocnici v Pelhřimově, ale pro vrozené vývojové vady močového ústrojí dětí potřebujeme individuální vzorec.

 

Čtěte také:

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…