Přeskočit na obsah

Transport bijícího srdce

Týmy pražského IKEM použily počátkem října poprvé v Česku novou metodu odběru orgánu – srdce. Ta umožní transport bijícího srdce ve fyziologických podmínkách od zemřelého dárce k příjemci. Jedná se o zásadní posun v kvalitě transplantací srdce v ČR, přinášející větší šanci nemocným, že se nového orgánu dočkají. Tato metoda rozšíří nabídku možných orgánů k transplantaci a zároveň může pomoci při převozech na větší vzdálenosti. V IKEM transplantují přes 40, v celé ČR pak přes 70 srdcí ročně. Dle zkušeností ze světa lékaři nyní předpokládají, že by se u nás počet transplantací mohl zvýšit až o 20 procent. Větší naději by tak mohli dostat nejen dospělí pacienti, ale i ti mladší 18 let. „Za posledních deset let bylo v IKEM transplantováno šest dětí mladších 18 let a pěti dětem byla implantována dlouhodobá srdeční podpora. A právě i pro takové pacienty by nová metoda odběru mohla být velmi prospěšná, protože by se nového srdíčka dočkali dřív. I když v institutu nemáme dětský program transplantací srdce, úzce spolupracujeme s Dětským kardiocentrem FN v Motole, vedeme čekací listinu a operujeme některé pacienty z řad teenagerů,“ vysvětluje prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc., přednosta Kardiocentra IKEM.

Zavést novou metodu se v IKEM podařilo i díky přispění Nadačního fondu Kapka naděje a společnosti Shell, které přístroj pro transport bijícího srdce pořídily, a VZP, která přislíbila tuto metodu podporovat.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Den vzácných onemocnění 2024

28. 3. 2024

Jde o několik pacientů s konkrétní diagnózou. Avšak je již známo přes 10 000 klinických jednotek a jedná se o miliony pacientů. Česko patří k zemím s…