Přeskočit na obsah

Cena transplantologů za objev molekulárního mikroskopu

Výroční cenu České transplantační nadace (Karla Pavlíka) za rozvoj transplantační medicíny za rok 2018 obdrží prof. Philip Halloran z Albertské univerzity v Kanadě. Svým objevem molekulárního mikroskopu (MMDx) přispěl k zpřesnění diagnostiky rejekce (odhojení) transplantovaných orgánů, která je stále největším problémem transplantační medicíny. Nový diagnostický postup je méně invazivní a přesnější než ty dosavadní. Prestižní ocenění bylo předáno na slavnostním večeru v pražském Karolinu.

„Správní rada nadace udělila výroční cenu za vypracování nové diagnostické metody, kterou lze hodnotit molekulární změny ve vztahu ke klinickým nebo histologickým nálezům,“ uvedl předseda správní rady České transplantační nadace MUDr. Štefan Vítko, CSc. Prof. Philip Halloran vystudoval Lékařskou fakultu Torontské univerzity a svůj postgraduální titul získal na Londýnské univerzitě. Od roku 1987 byl ředitelem transplantačních programů Albertské univerzity. Zpočátku se zabýval vývojem a mechanismem účinku nových imunosupresivních léčiv. Později zkoumal význam protilátek pro funkci transplantovaných orgánů. V poslední době se zaměřil na význam poškození tkání, na procesy stárnutí buněk a na dlouhodobou funkci transplantovaných orgánů i chronických onemocnění netransplantovaných orgánů. Vyvinul novou diagnostickou aplikaci na bázi mikročipů, tzv. molekulární mikroskop (MMDx). Přispěl také ke zpřesnění diagnostiky rejekce (odhojení) transplantovaných orgánů, které je stále aktuálním problémem transplantační medicíny.

Prestižní ocenění za mimořádné zásluhy v oblasti rozvoje transplantační medicíny uděluje Česká transplantační nadace českým i zahraničním vědcům od roku 1998. Mezi dříve oceněné laureáty patří vedle prof. Vladimíra Kočandrleho a jeho týmu, který jako první v tehdejším Československu provedl úspěšnou transplantaci ledviny, také například prof. Paul Terasaki z Los Angeles, který položil základy transplantační imunologie, MUDr. Bohdan Pomahač, který jako první provedl transplantaci celé tváře ve Spojených státech, Mats Brännström, oceněný za sérii transplantací dělohy, či prof. Pavel Pafko a prof. Robert Lischke, kteří převzali prestižní ocenění za zahájení a realizaci programu transplantací plic v roce 1997 a jeho úspěšný rozvoj.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…