Přeskočit na obsah

Platby státu s otazníkem

Vyjednávání mezi ministerstvem zdravotnictví a ministerstvem financí o výši plateb za státní pojištěnce do zdravotního pojištění pro roky 2021 a 2022 bude pokračovat po Novém roce. Pro MT to potvrdil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ministr už více než před rokem předložil návrh zákona, který by zakotvil pravidelnou automatickou valorizaci plateb za státní pojištěnce. Ze státního rozpočtu by podle návrhu chodilo více, když poroste průměrná mzda. Jednak by pak bylo předvídatelné, kolik ze státního rozpočtu do zdravotního pojištění půjde, jednak by se celkově příjmy zdravotního pojištění navýšily. Platit to mělo od roku 2021, kdy podle původního návrhu ministerstva měly platby státu vzrůst o 14 miliard korun, v dalších letech byl předpokládán nárůst o 3,5 miliardy meziročně.

Jenže ministr nesehnal ve vládě k tomuto návrhu podporu. Proti se postavilo zejména ministerstvo financí. Aktuální zákon upravuje naposledy růst plateb za státní pojištěnce pro rok 2020. Pokud politici neudělají nic, bude platba za jednoho státního pojištěnce v roce 2021 stejná jako v roce 2020. Vzhledem k tomu, že návrh na pravidelnou valorizaci plateb je už rok u ledu, nezbude, než aby případný nárůst schválila vláda svým nařízením. A právě o tom se hned začátkem ledna znovu rozeběhnou jednání mezi ministrem zdravotnictví a ministryní financí Alenou Schillerovou.

„Paní ministryně Schillerová potřebovala dokončit daňový balíček a rozpočet pro rok 2020, na otázce plateb za státní pojištěnce se znovu sejdeme po Novém roce,“ uvedl ministr s tím, že určitou představu o potřebném navýšení pro rok 2021 má. Možnost, že by platby vůbec nerostly, v tuto chvíli vůbec nepřipouští. „V současnosti se bavíme o podobném nárůstu, jaký je nyní pro příští rok,“ řekl Vojtěch. V roce 2019 byla platba státu za jednoho státního pojištěnce 1 018 korun, v roce 2020 bude 1 067 korun.

Za důležité považuje, aby se na platbách státu vláda dohodla co nejdříve. „Je nezbytné, aby nařízení vlády o platbách za státní pojištěnce pro rok 2021 bylo hotovo a schváleno v prvním čtvrtletí, abychom dali pojišťovnám a poskytovatelům rámec pro dohodovací řízení o úhradách zdravotních služeb,“ uvedl ministr.

Pro další léta se Vojtěch nevzdává myšlenky na prosazení automatické valorizace plateb státu. „Věřím, že to do konce volebního období zvládneme. Principiálně to je správná cesta, aby byl systém předvídatelný. Pro ministerstvo financí je to ale otázka dopadu do státního rozpočtu,“ říká Vojtěch.

Tiskové oddělení ministerstva financí na zaslané dotazy nereagovalo. Státními pojištěnci jsou důchodci, ženy na mateřské a rodiče na rodičovské dovolené, děti, studenti a další. Celkově touto cestou jde do zdravotního pojištění přes 70 miliard korun za rok, zhruba 22 procent veškerých příjmů.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…