Přeskočit na obsah

U novinek je nutné ověření kvality

Téma elektronizace a digitalizace je strategickým cílem nejenom Ministerstva zdravotnictví ČR, zdravotních pojišťoven, zdravotnických registrů, ale také poskytovatelů zdravotní péče.

Zdravotnictví jako celek nemůže zůstat v elektronizaci pozadu, protože právě zavádění moderních postupů může výrazným způsobem přispět ke zlepšování dostupnosti, kvality zdravotní péče i efektivnímu vynakládání peněz ze zdravotního pojištění napříč zdravotním systémem.

Elektronizace zdravotnictví směrem k pacientovi nám umožňuje snadnější a rychlejší komunikaci, preskripci léků nebo přenos informací mezi jednotlivými zdravotnickými zařízeními. Elektronizace směrem k centrálním autoritám dává možnost analyzovat velké soubory kvalitních dat o nemocnosti české populace, a tím efektivně reagovat na potřeby pacientů i zdravotnických zařízení tak, aby české zdravotnictví mohlo dosahovat nadstandardní úrovně a nadále se rozvíjet.

Obecně je ale nutné zavádět elektronizaci zdravotnictví na všech úrovních evolučně, nikoli revolučně. Je potřeba dbát na ochranu osobních údajů pacientů, stejně jako na intenzivní ověřování kvality, použitelnosti, stability a výkonnosti novinek elektronického zdravotnictví pro poskytovatele zdravotních služeb, respektive pro každého jednoho zdravotníka.

Zdroj: MT

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…