Přeskočit na obsah

Praktici se chtějí domáhat úhrady za neschopenky soudně

Zároveň zástupci praktiků trvají na zrušení papírového formuláře na takzvané lístky na peníze, od konce roku je přestanou v papírové podobě vystavovat. Lístky jsou poslední papír, který od ledna zbyl ze dříve pětidílného papírového formuláře neschopenky.

„Lékaři museli zakoupit speciální moduly ke svému zdravotnickému softwaru a platí za jejich provoz desítky tisíc ročně, stejně tak za práci IT specialistů, bez kterých se eNeschopenka neobejde. To jim, stejně jako jejich práci s vedením neschopenek, nikdo nehradí, vše dělají zadarmo. Pokud se s ČSSZ na úhradě nedohodneme, zažalujeme ji,“ uvádí Šonka.

„Budeme také chtít urychlené zrušení tzv. lístků na peníze, které jsou již zcela nesmyslné a přinášejí jen zbytečnou administrativní zátěž lékařů. Tu jsme ochotní snášet nejdéle do konce roku 2020. Od příštího roku je přestaneme vystavovat,“ prohlásil Šonka.

Zavedení povinných elektronických neschopenek komplikují technické potíže. V pondělí 6. ledna měl systém výpadky, které byly podle státních úředníků již během téhož dne vyřešené. Podle náměstka ministryně práce a sociálních věcí Robina Povšíka se týkaly portálu správy sociálního zabezpečení, který k vystavení eNeschopenky využívají ti lékaři, kteří nemají systém přímo propojený se svým softwarem. Podle Povšíka to byla marginálie, portál podle něj využívají jen desítky lékařů. Potíže se zpracováním eNeschopenek přitom hlásila i Nemocnice Na Bulovce. Jen během pondělí systém přijal přes dvacet tisíc neschopenek.

Podle zkušeností lékařů trvá zpracování nové eNeschopenky systému i několik hodin, v některých případech i desítky hodin. Pacient s takovou neschopenkou se ocitá v nejistotě a například předání vedení neschopenky ke specialistovi nebo naopak je v takovém stavu nemožné.

V případě technických potíží mají lékaři ze zákona možnost využít nové papírové formuláře.

 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené