Přeskočit na obsah

V Sušici se znovu operuje. Nový ředitel sehnal lékaře

Sušická nemocnice získala kladné stanovisko při výběrovém řízení na ministerstvu zdravotnictví. Komise doporučila otevření chirurgie a intenzivní péče 9. prosince všemi čtyřmi hlasy včetně zdravotních pojišťoven. O smlouvě na tuto péči bude Všeobecná zdravotní pojišťovna teprve rozhodovat, zatím má od regionální VZP nemocnice určitý příslib. I tak už zahájila na lůžkové chirurgii, JIP a interně provoz. Už jen proto, aby nezačali zaměstnanci znovu odcházet.

Lůžkové interní oddělení nefungovalo od loňského září, provoz tu byl „pozastaven“. Jednotku intenzivní péče uzavřel předchozí provozovatel na jaře a lůžkovou chirurgii už v roce 2017. Nyní má interna dvacet lůžek, chirurgie také dvacet lůžek, jednotka intenzivní péče osm lůžek a oddělení následné péče lůžek.

Město Sušice nemocnici převzalo od skupiny Penta Hospitals loni v září za symbolickou korunu loni v září. Město už do oživení lůžkové péče v nemocnici a do stabilizace provozu od té doby investovalo 22 milionů korun a pomůže zajistit lékařům bydlení. Nemocnice obnovila vybavení operačních sálů, během února by měla spustit provoz nového CT.

Podle ředitele Sušické nemocnice Ing. Václava Rady se podařilo obnovit lůžková oddělení díky tomu, že si nemocnice udržela personál pozastaveného interního oddělení a získala lékaře z jiných regionů a doplnila počet sester. Zároveň pomáhají i místní lékaři, mimo jiné ze záchranky, formou dohod o pracovní činnosti. I nadále je ale personální situace podle Rady „křehká“ a další zájemce o práci uvítají. „Operační sály jsme museli znovu vybavit, protože tam bylo vybavení z roku 2002, čili nedostačující. Museli jsme pořídit stativy, laparoskopickou věž a anesteziologický přístroj,“ popsal dále Rada v Plzeňském deníku.

Do budoucna město od nemocnice očekává, že bude finančně soběstačná. „Město přislíbilo finanční pomoc na tento a příští rok, v dlouhodobém horizontu se musí nemocnice dostat do ztráty maximálně jednotek milionů korun nebo ještě lépe na nulu,“ uvedl ředitel Rada v září krátce poté, co se řízení nemocnice ujal. Dříve pracoval v IT a podnikal.

 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…