Přeskočit na obsah

Aktuální informace k epidemii nového koronaviru

Informace o epidemii nového koronaviru (novel coronavirus, 2019-nCoV) se velmi rychle vyvíjejí, počty případů den ze dne rychle rostou, a také data o tom, jak se virus chová, přibývají. Virus, který na konci prosince ohlásila Čína, je geneticky příbuzný z dřívějším původcem epidemie SARS. První případy měly spojitost s tržnicí v čínském městě Wu-Chan v provincii Chu-pej.

Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí ECDC zveřejňuje aktuální informace o výskytu a dopadu nového koronaviru i svá aktuální doporučení na svém webu v samostatné kapitole.

S přehlednými mapami a grafy aktualizuje také svou zprávu o výskytu potvrzených případů nového koronaviru a počty úmrtí.

K 27. lednu evidují úřady 2820 potvrzených případů a 81 úmrtí. (Aktualizace: 28. ledna uvádí ECDC 4587 potvrzených případů a 106 úmrtí. Aktualizace: 29. ledna uvádí ECDC 6072 laboratorně potvrzených případů a 132 úmrtí.) Podle médií je jedna z obětí nákazy zdravotník. Kromě Číny se počty potvrzených případů pohybují v jednotkách. Ve Vietnamu byl zaznamenán první případ přenosu viru z člověka na člověka mimo území Číny. Mimo Čínu nebylo zatím zaznamenáno žádné úmrtí na tento virus.

Mezi publikovanými materiály ECDC je definice případu podezření na nákazu koronavirem, pravděpodobné nákazy a potvrzené nákazy

V rychlém vyhodnocení rizika z 26. ledna ECDC uvádí, že pozorovaný rychlý nárůst počtu potvrzených pacientů může souviset se zlepšenou diagnostikou. Nicméně se očekává, že případů bude nadále přibývat. Potenciální dopad nového koronaviru je podle ECDC vysoký. Celosvětové šíření viru je pravděpodobné.

Pokud jde o pravděpodobnost sekundárního přenosu nemoci v EU, tak podle ECDC je nízká za předpokladu dodržování vhodných postupů prevence a kontroly infekcí, zejména ve zdravotnických zařízeních v zemích Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru s přímým spojením s provincií Chu-pej. Role včasného záchytu infekce a následné karantény je zásadní. „Dopad pozdního odhalení importovaného případu v zemi EU / EHP bez použití vhodných opatření pro prevenci a kontrolu infekcí by byl vysoký. V takovém případě se odhaduje riziko sekundárního přenosu v prostředí evropského společenství jako velmi vysoké,“ uvádí ECDC.

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve svém stanovisku z 23. ledna uvádí, že z potvrzených případů je 25 procent hlášeno jako závažné. Míra nakažlivosti nového koronaviru z člověka na člověka podle předběžného odhadu odpovídá R0 1,4 až 2,5. (Například u SARS se uvádí R0 2 až 5.)

Londýnské výzkumné centrum MRC Centre for Global Infectious Disease Analysis ve své zprávě uvádí, že v průměru každý pacient nakazil 2,6 dalších lidí (rozsah nejistoty 1,5 až 3,5). Vychází z dat o počtu případů hlášených do 18. ledna a z modelování potenciálního vývoje epidemie.

Dále WHO zveřejnila doporučení pro prevenci a kontrolu infekce při poskytování zdravotní péče tam, kde je podezření na výskyt nového koronaviru.

Materiál vychází z dřívějších doporučení pro prevenci při poskytování zdravotní péče s případy MERS a SARS, která WHO upravilo pro aktuální potřeby. Samozřejmým předpokladem zamezení šíření nákazy ve zdravotnických zařízeních je včasná izolace pacienta se suspektní infekcí novým koronavirem. Důležitá je podpora hygieny rukou a pečlivá hygiena rukou zdravotnických pracovníků.

V kontaktu s pacientem s podezřením na nový koronavirus by zdravotníci měli nosit čisté nesterilní oblečení s dlouhým rukávem, brýle nebo obličejový štít, měli by používat rukavice a lékařskou masku. Pokud provádí pacientovi tracheální intubaci, tracheostomii, neinvazivní plicní ventilaci nebo při jiných procedurách s vyšší produkcí aerosolu, má mít personál respirátor odpovídající standardu FFP2 nebo vyššímu, a nepromokavý oblek nebo zástěru. (Česká lékárnická komora uvádí, že na ochranu před virem je zapotřebí respirátor ve standardu FFP3.)

Čínští lékaři uvádějí, že je nový koronavirus nakažlivý i v průběhu inkubační doby. WHO ani jiná mezinárodní autorita to zatím nepotvrdila.

Aktuální informace shromažďuje také americké CDC (Centra pro kontrolu a prevenci nemocí) nebo britský magazín The BMJ. Údaje o klinických příznacích prvních pacientů s novým koronavirem včetně CT snímků publikoval The Lancet.

Opatření, která v neděli představilo české ministerstvo zdravotnictví, vychází z toho, že inkubační doba onemocnění je nanejvýš 14 dní. Plošný screening lidí přilétajících s Číny proto podle ministerstva není racionální. Na letišti v Praze jsou informační tabule pro pasažéry v několika jazycích. Informují cestující, jak se zachovat, pokud na sobě budou pozorovat příznaky jako je vysoká teplota, kašel nebo dušnost. Národní referenční laboratoř je připravena v režimu 24/7 vyšetřit podezřelé vzorky. V Praze je na přijetí případných pacientů s koronavirem připravena Nemocnice Na Bulovce.

Státní zdravotní ústav na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví na Letišti Václava Havla Praha v neděli ujistil, že kapacity má pro vyšetření vzorků dostatečné. „Od chvíle, kdy vzorek dojde do Národní referenční laboratoře, jsme do šesti hodin připraveni vydat první výsledek. V případě, že by bylo potřeba výsledek konfirmovat, budeme odesílat vzorek do laboratoře Charité v Berlíně a zpátky očekáváme, že dostaneme výsledek do 48 hodin,“ řekla MUDr. Barbora Macková, vedoucí Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu.

 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené