Přeskočit na obsah

Mamma HELP vydává knížku O mamince, která si ostříhala vlásky

Po překladových titulech je to první původní česká knížka na toto téma. Autorkou příběhu je Lenka Pelánková, ilustrátorkou Lenka Kurovská.


Stěžejní součástí projektu Říct to dětem je zajištění rychlé a bezplatné pomoci maminkám s diagnózou karcinomu prsu, které se potřebují poradit, jak o své situaci mluvit s dětmi. V Mamma HELP centrech se jim věnují zkušené psycholožky s praxí v rodinné terapii i onkologické problematice. Kromě této služby Mamma HELP zajišťuje víkendové pobyty pro rodiny pacientek s dětmi, kde se všem členům rodiny cíleně věnuje psycholog. Snahou pacientské organizace Mamma HELP je také upozornit na obtížnou dostupnost takovéto odborné psychologické podpory v tíživé situaci, jíž je pro celou rodinu vážná nemoc matky.

Příběh tatínka Brumly, maminky Báry a malých Brumdibárků ukazuje formou pohádky, jak vše kolem nemoci citlivě vysvětlit a nestrašit… A tak si hrají na piráty s ostříhanými vlásky a šátky na hlavě, plují po moři, až nakonec šťastně doplují. Knížka je vhodná pro předškolní děti. K dispozici je v běžné distribuční síti i na vybraných e‑shopech.

A co ke knížce a ke svému příběhu uvedla pacientka/maminka Veronika? „Jsou to přesně tři roky. Nemoc se intenzivně nedotkla jen mě, ale celé mé rodiny. Rodičů, manžela a hlavně dětí. Před dětmi jsme se nesnažili nic skrývat. Byli jsme otevření, vše probrali, adekvátně k věku, samozřejmě. U starší dcery to ale úplně nestačilo, měla noční děsy. Proto jsem s nadšením využila programu Mamma HELP Říct to dětem, o kterém jsem se dozvěděla u letáčku v čekárně u svého onkologa. Tak jsem tedy poprvé zavítala do pražského centra. Oběma dcerám se setkání s paní psycholožkou líbilo. Se starší dcerou jsem pak přišla ještě jednou, což jí velmi pomohlo. A na mne to setkání mělo také vliv. Hned jak jsem začala cítit, že už zvládnu víc než jen chodit po lékařích, rozhodla jsem se Mamma HELP zkontaktovat znovu a poptat se, zda by nepotřebovaly další členku do party. Klaplo to a od půlky září jsem byla součástí pražského týmu. Můj druhý život, který jsem měla to štěstí získat, se snažím lépe vyuŽÍT.“

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…