Přeskočit na obsah

Lineární urychlovače v Motole jsou krokem vpřed v kvalitě

Přístroje jsou umístěny v prostorách, které rozhodně nepůsobí depresivně – například tam, kde to bylo možné, jsou na stropě vyobrazeny květiny.

 

 

  • V čem je výhoda lineárních urychlovačů, které začaly v únoru fungovat v Motole?

Je to krok vpřed v kvalitě ozáření, v kvalitě dodání dávky do nádoru, který potřebujeme ozářit, a zase můžeme o něco zredukovat dávku, kterou zatěžujeme zdravé tkáně. To je jedna výhoda. Druhá výhoda, jsme schopni ozařování zaměřit přesněji, má to všechny technologie pro radioterapii řízenou obrazem, takže pacienti jsou nastavováni s maximálně dostupnou přesností. Třetí výhoda, dodání dávky je rychlejší, přístroj rotuje kolem pacienta a zároveň ozařuje, takže co dřív trvalo třeba deset minut, trvá teď třeba tři minuty, kvalita se tím zlepšuje, protože pacient tam neleží tak dlouho, nepohne se, je to pro něj výhodnější i psychicky.

 

 

  • Proč máte tři přístroje, nestačil by jeden, nebo naopak víc?

Máme tři, protože budova byla projektována pro tři ozařovny. Máme maximum, co se sem vejde, nicméně pro potřeby tak velké nemocnice, jako je Motol, by jich jinde ve světě bylo pravděpodobně víc.

 

 

  • Ty tři přístroje jsou zcela stejné, nebo se něčím liší?

Jsou zcela stejné, ale v té nejvyšší dostupné kvalitě. Je to úmyslně stejné, protože v případě údržby, poruchy, můžeme pacienty přesouvat z jednoho přístroje na jiný a oni neztrácejí čas, nemají pauzy v radioterapii, které jsou krajně nežádoucí. Všechny tři přístroje jsou pro dospělé i děti.

 

 

  • Máte spád Prahu a Středočeský kraj?

Národní onkologické centrum má v některých případech spád pro celou republiku.

 

 

  • Jak se lékaři, technici, sestry připravují na práci s novými přístroji? Mají školení?

V rámci dodávek nových přístrojů bylo několik školení v zahraničí. Většina fyziků a lékařů měla možnost opakovaně na školení vyjet.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…