Přeskočit na obsah

Ve vybavení pro radiační metody je ČR na špičce

  • Jak je na tom české zdravotnictví s vybavením pro radiační léčbu, jaké musí splnit standardy a dáváte např. pokyny, jak dlouho může nemocnice přístroje používat?

V české legislativě je poměrně striktně a poměrně podrobně stanoveno, co všechno musí přístroj splňovat, než se uvede do provozu, to znamená schválení typu. Každý přístroj také musí v pravidelných intervalech procházet zkouškami, které osvědčí, že ty vlastnosti, které má mít, stále ještě má. Provozovatel daného přístroje je povinen dokládat našemu úřadu, že zkoušky probíhají, že jsou vykonávány osobou, která je k tomu způsobilá, a tím pádem že se lze na výsledky spolehnout. Naši inspektoři si dělají také nezávislé kontroly, takže k dotazu – co se týká radiačních metod v medicíně, myslím si, že jsme na světové špičce.

 

 

  • Takže pacienti mohou být bez obav?

Z hlediska toho, co nás zajímá a za co jsme odpovědni, to znamená dozor nad tím, aby ochrana zdraví pacienta před možnými nežádoucími účinky ionizujícího záření byla na patřičné úrovni, ano. Nemůžeme samozřejmě mluvit onkologům a rentgenologům do řemesla, to je něco úplně jiného, tam si netroufám se vyjadřovat. Ale z hlediska přístrojové základny, kvalifikace personálu, radiologických fyziků, radiologických laborantů, tam mohou pacienti bez obav být.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…