Přeskočit na obsah

Sanofi vytvoří novou firmu na účinné látky

Firma se stane podle Sanofi druhým největším specializovaným výrobcem aktivních farmaceutických substancí na světě. Firma má ambici vyvažovat dnešní významnou závislost evropských farmaceutických společností na dodávkách účinných látek z Asie.

Do nové společnosti přejdou výrobní závody Brindisi (Itálie), Frankfurt Chemistry (Německo), Haverhill (Velká Británie), St Aubin les Elbeuf (Francie), Újpest (Maďarsko) a Vertolaye (Francie). „S narůstajícím problémem výpadků v dodávkách léků, které zásadně ovlivňují péči o pacienty, může nová společnost přispět k zajištění aktivních substancí a zásobovacích kapacit pro Evropu i mimo ni. Očekává se, že nový lídr v oboru aktivních substancí pomůže vyvážit v Evropě těžkou závislost tohoto odvětví na aktivních substancích pocházejících z asijského regionu,“ uvedla skupina Sanofi v tiskovém prohlášení.

Vytvoření nové samostatné společnosti může proti stávajícímu obchodnímu modelu přinést vyšší růst zejména v prodeji účinných látek firmám mimo skupinu Sanofi, myslí si Philippe Luscan, výkonný viceprezident Sanofi. Potenciální obchodní partnery totiž dnes může odrazovat od nákupu účinných látek od Sanofi fakt, že jsou na jiném poli jejími přímými konkurenty.

Firma očekává v roce 2022 miliardový obrat. Sídlo bude mít ve Francii. Zaměstná přes tři tisíce lidí. Skupina Sanofi si ve společnosti zachová minimálně třetinový podíl a zvažuje úpis jejích akcií na pařížské burze v roce 2022.

Zhruba 60 procent světové produkce aktivních substancí pochází z Číny a Indie. Evropští politici skloňují v souvislosti s epidemií COVID‑19 otázku zajištění větší soběstačnosti Evropy v dodávkách léků a podporu evropského farmaceutického byznysu.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené