Přeskočit na obsah

Pro boj s COVID-19 se vyvíjejí ventilátory a respirátory z 3D tiskáren

Ventilátory z 3D tiskáren

„Ministerstvo souhlasí, že zařídí výjimku SÚKL, samozřejmě musí ventilátor splňovat bezpečnostní požadavky,“ řekl MT prof. Ing. Karel Roubík, Ph.D, jehož tým na projektu spolupracuje s Fakultní nemocnicí Hradec Králové, pražskou Thomayerovou nemocnicí a Masarykovou nemocnicí v Ústí nad Labem. Záměr na vývoj ventilátoru CoroVent, který by mohla využívat zdravotnická zařízení po vyčerpání dostupných ventilátorů, předloží vládě ministerstvo, jakmile bude hotový prototyp.

 

„Máme na fakultě vybavení, na kterém se to dá otestovat na stole, a samozřejmě když získáme výjimku SÚKL, tak její součástí bude i to, jak se mají provádět testy pro klinické použití. Na těchto testech se budou podílet spolupracující nemocnice. Už se nám také ozývají firmy, které by chtěly ventilátor CoroVent vyrábět, nyní distribuujeme úlohy, tedy jak se bude distribuovat dovývoj a výroba funkčních vzorků,“ uvedl profesor.

 

Výhodou vyvíjeného ventilátoru je to, že většina se dá vyrobit ze základních dílů a velká část je vyrobitelná na 3D tiskárně. „Kdo získá nákresy, které chceme dát na stránku www.ventilation.cz, může pak ventilátor vyrobit. Lze tak vyrobit jakékoli množství, záleží jenom na kapacitách výrobce a na tom, jaké budou potřeby nemocnic. Proto se snažím, aby díly, ze kterých ventilátor je, byly jednoduše dostupné, jsou tedy z části technické, ne speciální pro zdravotnické účely, protože těch technických je dostupných víc, a část se dá udělat na 3D tiskárně,“ shrnul profesor Roubík.

 

Přístroje umožní nemocnicím zajistit nouzovou umělou plicní ventilaci pro pacienty s respirační insuficiencí či respiračním selháním následkem COVID-19 v akutní fázi onemocnění. „Máme dlouholeté zkušenosti s návrhem těchto jednotek a jsme proto schopni v horizontu jednotek dnů až maximálně týdnů navrhnout, otestovat a zahájit výrobu takového typu ventilátoru, který zajistí záchranu života nejohroženějších pacientů. Projekt bude možné sdílet v rámci celého světa,“ uvádí profesor Roubík na webu ČVUT. Návrh respektuje standardní požadavky na ventilátor z hlediska bezpečnosti zajištěné jeho konstrukcí (zejména normy ČSN EN). Proto bude vybaven standardními bezpečnostními prvky (přetlakové a pojistné ventily apod.), ale některé požadavky nebude možné vzhledem ke zjednodušené konstrukci splnit.

 

Základním principem návrhu a konstrukce ventilátoru je jeho snadná výroba ve velkém množství. Proto záměr počítá i se zapojením řady českých firem, které mají dostatečné technické vybavení v rámci ČR i zahraničí. Fakulta biomedicínského inženýrství spolupracuje s odborníky z klinické praxe, zejména z anesteziologicko-resuscitačních oddělení nemocnic a jednotek intenzivní péče. Navržený řešitelský tým je interdisciplinární, aby byl schopen řešit jak otázky lékařské, tak otázky technické realizace ventilátoru. „Veškerou dokumentaci, technické výkresy a technologické postupy budeme průběžně zveřejňovat na webu, aby je mohl využít kdokoliv po celém světě, kdo je schopen díly vyrobit, ventilátor sestavit a kdo má dostatečné vybavení, aby vytvořené ventilátory otestoval a připravil je pro klinické použití. I k tomu zveřejníme, v případě realizace projektu CoroVent, postup a příslušné formuláře,“ uvádí na webu profesor Roubík.

 

Respirátory z 3D tiskáren

Na ČVUT v těchto dnech dokončují tisková data pro výrobu respirátorů na 3D tiskárnách. Budou použitelné opakovaně a ušetří materiál filtrů. V tuzemsku jich lze vyrobit 500 denně. „Musíme zajistit, aby respirátor přesně seděl na obličeji a aby filtry doléhaly. Rychlostí tisku a chlazení ovlivňujeme, jak bude materiál pružný nebo pevný,“ řekl ČRo Bc. Alexandr Lazarov, který má vývoj 3D tisku respirátorů na starosti. Respirátory bude možné tisknout na profesionálních 3D tiskárnách s technologií MJF (multi jet fusion). V ČR je jich osm a téměř všechny už své výrobní kapacity nabídly. Na celém světě je jich kolem tisícovky. Jedna tiskárna může vyrobit zhruba 60 respirátorů denně. Výrobce této technologie chce data i materiál pro výrobu dodat všem firmám, které jeho 3D tiskárny používají. Tisk by se mohl rozeběhnout ještě v březnu, jakmile budou hotová potřebná schválení na těsnost masek.

 

„Klíčová je schopnost respirátorů filtrovat a modelování cirkulace vzduchu při vydechování,“ popsal Lazarov. Při výrobě respirátoru se používají pouze menší díly filtrovacího materiálu, vyvíjené respirátory tedy navíc šetří nedostatkový filtrovací materiál. Respirátor se dá po dezinfekci a výměně filtrů používat opakovaně. Podle autorů je výhodou i to, že materiál pro výrobu filtrů je možné sehnat od výrobců v rolích a ve skladech je ho dost.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Den vzácných onemocnění 2024

28. 3. 2024

Jde o několik pacientů s konkrétní diagnózou. Avšak je již známo přes 10 000 klinických jednotek a jedná se o miliony pacientů. Česko patří k zemím s…