Přeskočit na obsah

Rady pro politiky, jak zbytečně nenaštvat zdravotníky

Jeho dopis vzbudil mezi ambulantními lékaři velmi negativní reakci, která se šíří sociálními sítěmi. Dopad materiálu tak bude spíše negativní - otevřených praxí na severu Čech možná dále ubude. I někteří jiní politici jako by se snažili hledat cestu, jak jedním vyjádřením naštvat co nejvíce zdravotníků. Pokusili jsme se tedy o krátký souhrn, které kroky k rozladění sester a lékařů vedou.

Neříkejte zdravotníkům, že mají respirátory, když je nemají. Vědí, co je ve skříni na jejich oddělení. Nezkoušejte jim poslat roušku a říkat jí respirátor. Poznají to. Dokážou pochopit, že některý materiál se shání mimořádně obtížně, nikdo ale není rád, když z něj ostatní dělají hlupáka. Rozlišujte to malé číslo na konci označení respirátoru - FFP2 není totéž, co FFP3 a lékaři i sestry se o tento rozdíl dost zajímají.

Neapelujte na Hippokratovu přísahu. Jednak ji už nikdo reálně neskládá a pak ani v ní se nemluví o povinnosti čelit epidemii bez ochranných pomůcek. Lékaři jsou na tento apel citliví – někteří vás přestanou poslouchat, hned jak to slovo Hippokrates vyslovíte.

U sester nehovořte o poslání. Ano, velká část z nich svou práci stále jakou poslání vnímá, ale to je jejich volba. My ostatní na to spoléhat nemůžeme.

Děkujte. Možná si myslíte, že je to jejich práce. Ano, je, ale stejně jim poděkujte. A zítra zase. Heslo, že od doby, kdy byly vynalezeny peníze, je děkování zbytečné, nyní nepomůže. Tolik peněz, abyste jim vykompenzovali riziko, nemáte.

Zkuste nabídnout zcela praktickou pomoc. Myslete třeba na to, jak vyčerpaným týmům zajistit dobré jídlo až na oddělení (tedy lepší, než je obvyklý standard závodní jídelny). Káva a nealkoholické nápoje zdarma by měly být samozřejmostí (ke kávě patří i karton mléka).

Zamyslete se nad tím, co můžete udělat pro jejich děti a rodiče. Většina zdravotníků se neobává o sebe, ale o své blízké. Zkuste zajistit slušné bydlení pro ty, kteří se během epidemie nechtějí vracet ke svým rodinám, aby je nenakazili (Každý svůj klidný pokoj, rušná ubytovna nestačí).

Raději neříkejte, že brzy bude všeho dost – to že je něčeho milion (nebo i jiné číslo co má hodně nul), ještě nemusí nic znamenat. Pomůcky pro bariérovou péči budou mizet strašně rychle. Kolem kritického nemocného se točí desítky lidí – a všechny je třeba chránit. Lékaři i sestry si umí představit, jak obrovská by měla být spotřeba ochranných pomůcek v případě dodržování protiepidemických pravidel.

 

Netvařte se, že problém je vyřešen, když se vám povede koupit deset nebo třeba i sto dalších ventilátorů. Přístroj sám o sobě nestačí. Lidí, kteří se umí o ventilované nemocné starat, je málo už teď. Nestabilní pacient potřebuje minimálně jednu sestru sám pro sebe – a to po celých 24 hodin denně.

Když je nějaký problém systémový, nesnažte se tvrdit, že jde jen o lokální potíže. Zdravotníci z jednotlivých pracovišť spolu čile komunikují a podobné informace se mezi nimi šíří během minut. Řeknou si, že je to všude stejné.

Zdroj: MT

Doporučené