Přeskočit na obsah

Ve vývoji je na třicet antivirových léčiv

Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) vytvořila přehled aktivity svých členů v boji s koronavirovou epidemií. (Nejedná se o kompletní přehled farmaceutického trhu, nicméně členské společnosti AIFP představují jeho významnou část.) Firmy se předhánějí ve výzkumu a vývoji antivirotik, vakcín a léčebných i diagnostických metod. „V současné době je v různém stadiu vývoje přibližně 30 antivirových léčiv,“ informuje Mgr. Jakub Dvořáček, MHA, výkonný ředitel AIFP.


Společnost AbbVie

Oznámila spolupráci s globálními úřady na stanovení účinnosti léčiv proti HIV při léčbě onemocnění způsobeného novým typem koronaviru. Společnost AbbVie podporuje klinické studie a základní výzkum s již existujícím léčivým přípravkem a úzce spolupracuje s evropskými i americkými úřady.


Společnost Gilead

Úzce spolupracuje s vládními a nevládními organizacemi a regulačními orgány po celém světě na strategii pro poskytování jedné ze svých experimentálních látek pacientům s COVID‑19 v případě neexistence jiných schválených možností léčby. Dále intenzivně pracuje na klinických studiích k určení, zda lze tuto látku bezpečně a účinně použít k léčbě COVID‑19. Gilead podporuje dvě klinická hodnocení svého přípravku v Číně vedená čínskými úřady a globální klinické hodnocení vedené Národním institutem pro alergické a infekční choroby USA (National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID). Gilead pro tyto studie poskytuje léčivou látku zdarma, přičemž výsledky studií v Číně se očekávají v dubnu 2020. Gilead rovněž zahajuje dvě klinická hodnocení léčiva ve fázi III v Asii a dalších zemích s velkým počtem potvrzených případů COVID‑19.


Společnost Roche

Jako lídr v diagnostice se zavázala, že bude poskytovat testovací řešení pro nejnáročnější mimořádné situace ve zdravotnictví. Je připravena poskytnout tolik testů, kolik dovolí její výrobní kapacity. V současné době řeší s ministerstvem zdravotnictví co nejrychlejší instalaci a zprovoznění dostupné techniky.


Společnost Pfizer

Pracuje na vývoji antivirotik a spoluvyvíjí novou vakcínu proti koronaviru. Společnost v současné době hodnotí antivirové látky proti koronavirům, které měla ve svém vývoji ještě před vypuknutím pandemie. Jedná se o látky, které brání replikaci koronavirů podobných těm, které způsobují COVID‑19. Pokud budou screening a případné toxikologické studie úspěšné, mohly by být nové antivirotické látky připraveny pro klinické použití na konci roku 2020. Společnost Pfizer dále spolupracuje se společností BioNTech na společném vývoji potenciální vakcíny zaměřené na prevenci infekce COVID‑19. Cílem spolupráce je urychlit vývoj unikátní (first‑in‑ ‑class) COVID‑19 mRNA vakcíny, která by mohla vstoupit do klinického testování do konce dubna 2020.


Společnosti Regeneron Pharmaceuticals a Sanofi SA

V blízké době odstartují klinický výzkum jejich léčiva na revmatoidní artritidu, které by mohlo pomoci se symptomatickou léčbou aktuální koronavirové infekce.


Společnost Takeda

Iniciovala vývoj anti‑SARS‑CoV‑2 polyklonálního hyperimunního globulinu (H‑IG) pro léčbu vysoce rizikových osob s COVID‑19. Hyperimunní globuliny jsou léky získané z krevní plazmy, které se v minulosti ukázaly být účinnými při léčbě závažných akutních virových infekcí dýchacích cest a mohou se stát léčebnou možností pro COVID‑19.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Den vzácných onemocnění 2024

28. 3. 2024

Jde o několik pacientů s konkrétní diagnózou. Avšak je již známo přes 10 000 klinických jednotek a jedná se o miliony pacientů. Česko patří k zemím s…