Přeskočit na obsah

Zdravotní péče se musí diferencovat

  • Co z této publikace je nejzajímavější z pohledu zdravotníků?

Že zdravotní péče se musí diferencovat, to znamená určitě podpořit primární péči, aby toho zvládla co nejvíc, a vypořádat se s tím fenoménem, že v Čechách chodí pacient k lékaři desetkrát častěji než v řadě evropských zemí. Nemocnice, které bojují s nedostatkem personálu, by měly asi být změněny na ambulantní zařízení, a lidé, kteří jsou v terénu a jsou tam asi zbytečně, by měli jít do nemocnic.

 

  • Mluví se o nedostatku lékařů, opravdu jich máme nedostatek?

Celkový počet lékařů v ČR, a možná i zdravotnického personálu, není podle mezinárodních srovnání až tak tragický, ale je otázka, kde a jak by jednotlivé odbornosti měly být distribuované. Když jsem viděl zmiňovanou publikaci, kterou její autoři označují za koncepční dokument, říkal jsem si, to nemůže za žádných okolností vyjít před volbami, protože každý lokální politik řekne, já to tady chci mít, jak to tu mám. Z hlediska lokální politiky je to, že by se měla zrušit někomu nemocnice, špatně. Na druhou stranu nyní v době šířícího se koronaviru počty návštěv pacientů v ambulancích výrazně klesly.

 

  • Pacienti tedy péči zneužívají?

Já ambuluji pět dní v týdnu a musím říci, že hodně z počtu pacientů, kteří přišli, se dalo nyní vyřídit na dálku e‑mailem, a u části jsem si jistý, že by vše dokázal vyřídit někdo jiný. Takže určitě pacienti zdravotní péči zneužívají a je nadměrná. O tom není nejmenších pochyb. Teď je jen otázka, jak to udělat, a to je v konkrétní situaci velmi složité. Je to třeba nepřiznání situace, že některé krajské úřady podporují některou okresní nemocnici více, ta je na tom dobře, mají tam dobré mzdy a dostatek personálu, mají tam všechny odbornosti. A o třicet, padesát kilometrů dál je jiná okresní nemocnice, která nemá personál a je ve velkých problémech, ale nikdo to neřekne nahlas. Řešení je v podstatě čistě administrativní, něco opravdu zrušit, a je samozřejmě tragické, že kolikrát se rušilo něco, co bylo nedávno dobudováno, hodně se tam stavělo nezávisle na personálním vybavení, a teď je situace složitá více politicky než odborně. Myslím, že publikace odborně má v mnohém pravdu.

 

  • Už mnohokrát byla snaha něco zrušit a přes lobby politiků a protesty místních obyvatel se to nepodařilo…

Třikrát za posledních patnáct let jsem byl v komisi krajského úřadu na restrukturalizaci nemocnic Pardubického kraje, dvakrát oficiálně, jednou jako konzultant. Je tam několik relativně silných nemocnic v jednotlivých oborech, které nejsou silné komplexně a kde současný stav je jasně nemožný po dobu patnácti či dvaceti let. Podobně je to na západě Čech. Pak jsou počty odborníků různých specializací, kde kontrastuje situace s tím, že někde je objednací lhůta rok, což je neuvěřitelné, ale nemuselo by to tak být, kdyby pacienti byli jinak distribuováni. Část péče dokáže převzít praktický lékař.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…