Přeskočit na obsah

Po infarktu myokardu se díky fyzické aktivitě cítíte lépe

Podle autora studie dr. Bena Hurduse z University of Leeds ve Velké Británii zlepšuje cvičení celkovou kondici, což má výhody pro tělesné i duševní zdraví. „Pokud se můžete více podílet na činnostech, které vám přinesou uspokojení, je pravděpodobnější, že budete mít lepší kvalitu života,“ dodává. Program nabízí pacientům s infarktem myokardu specificky zaměřené lekce životního stylu označené jako kardiorehabilitace, který je univerzální a použitelný téměř pro každého. Zahrnuje např. cvičení, odvykání kouření, poradenství v oblasti stravy, zvládání stresu a edukaci o významu užívání léků.

Studie zkoumala dopad těchto lekcí na to, jak pacienti s infarktem myokardu pociťují své fyzické a duševní zdraví (souhrnně nazývané „kvalita života související se zdravím“). Právě infarkt myokardu má obecně nepříznivý dopad na kvalitu života, včetně problémů s mobilitou, péčí o sebe sama a provozováním každodenních činností, které mnoho lidí považuje za samozřejmost, jako je práce a aktivní trávení volného času.

Již předchozí výzkum ukázal souvislost mezi kardiorehabilitací a zlepšenou kvalitou života pacientů s infarktem myokardu. Většina těchto studií však byla provedena před nástupem moderních léků a postupů, jako jsou statiny ke snížení LDL cholesterolu a stenty k otevření ucpaných tepen.

Studie EMMACE‑3 se zúčastnilo 4 570 pacientů, kteří byli v letech 2011 až 2013 přijati do 48 nemocnic v Anglii s podezřením na srdeční infarkt. Pacienti vyplnili dotazník během hospitalizace a poté 1., 6. a 12. měsíc po propuštění. Otázky zahrnovaly, zda navštěvovali kardiorehabilitaci, jak vnímají svoji kvalitu života a úroveň své fyzické aktivity. Pacienti, kteří navštěvovali kardiorehabilitaci, pociťovali po celou dobu šetření vyšší kvalitu života ve srovnání s těmi, kteří rehabilitaci nenavštěvovali. Pacienti, kteří se účastnili kardiorehabilitace a ještě navíc cvičili 150 minut nebo více týdně, měli ještě vyšší skóre kvality života ve srovnání s těmi, kteří navíc žádnou fyzickou aktivitu neprovozovali.

„Kardiorehabilitace zahrnuje nejen cvičení, ale také rady ohledně životního stylu a léků, které pravděpodobně přispívají k tomu, aby se lidé cítili lépe. Existují také další sociální výhody, jako je setkávání se s dalšími lidmi v podobné situaci. Lidé, kteří provádějí více než doporučené minimum 150 minut aktivity týdně, hlásí ještě vyšší kvalitu života,“ potvrdil dr. Hurdus. Jak dodává další autor studie prof. Chris Gale z University of Leeds, všem pacientům s infarktem myokardu by mělo být jejich ošetřujícím lékařem absolvování kardiorehabilitace doporučeno.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…