Přeskočit na obsah

Zdravotní studie po česku

Blogy MT

Tak tu máme velkolepou českou studii o kolektivní imunitě vůči koronaviru, která má otestovat celkem 27 tisíc lidí. Taková studie bude určitě důležitá pro zdravotní politiku a postup vlády v době epidemie. A zajisté také vzniknou odborné články publikované v mezinárodně uznávaných časopisech. Se zvědavostí jsem se tedy nahlédl na webové stránky projektu.

Očekával jsem, že půjde o studii s pečlivě vybranými jedinci z registru obyvatel, tak aby byla zajištěna maximální reprezentativnost a aby nedošlo k žádným zkreslením. Jenže tak to není, půjde o dobrovolníky. To samozřejmě možné je, ale už nám tu začíná pochybnost, zda účastnici, kteří se chtějí testovat, se neodlišují od zbytku populace (např. větší pravděpodobnost vystavení nákaze). Navíc tu máme organizace, které potřebují otestovat zaměstnance (a ještě by za to měli platit). Nejjednodušší řešení je tedy poslat zaměstnance do fronty na test.

Hledal jsem také objednávkový systém. Není! Takže měsíc tu chodíme maximálně po dvojících a pak pošleme stovky lidí do tlačenice na odběry. Rozum opravdu zůstává stát. Přitom se na studii dle webových stránek podílí přes dvacet předních český organizací (např. Akademie věd, lékařské fakulty, fakultní nemocnice). Se zděšením jen doufám, že tohle není český standard provádění studií. To bych měl opravdu obavy.

prof. Martin Dlouhý, 

autor vyučuje na Vysoké škole ekonomické v Praze

Zdroj: www.tribune.cz

Doporučené

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…