Přeskočit na obsah

Koronavirové odměny a změna úhrad

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vyzval začátkem dubna přímo řízené nemocnice, aby vyplatily mimořádné odměny zaměstnancům, kteří přicházejí do kontaktu s pacienty s novým koronavirem. „Je vysoce žádoucí, aby zaměstnanci, kteří provádějí vysoce náročné činnosti související s řešením pandemie nemoci COVID-19, byli za tyto činnosti mimořádně odměněni,“ uvedl tehdy ministr.

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče a Lékařský odborový klub společně vyzvaly ministra zdravotnictví, aby řešil centrálně odměny i v ostatních nemocnicích. „Odborový svaz a LOK-SČL požadují, aby ministr zdravotnictví Adam Vojtěch neprodleně řešil otázku mimořádných příplatků/odměn pro všechny zaměstnance ve zdravotnictví, kteří pečovali a pečují o pacienty s COVID-19, ale i pro další zaměstnance ve zdravotnictví, neboť i od nich vyžaduje současná pandemie mimořádné pracovní i osobní nasazení, což se týká jak zdravotníků, tak i nezdravotníků,“ uvedli odboráři.

Objevila se kritika, že se v mnohých nemocnicích odměny rozdělily pouze lidem na takzvaných covidových odděleních, zatímco zaměstnanci na jiných pracovištích naopak o běžné odměny přišli s odkazem na pokles počtu nemocných. A to přesto, že i oni měli podmínky ztížené a museli dodržovat přísnější hygienická opatření. Některým lékařům příjmy dokonce klesly, protože na jejich oddělení ubylo práce a oni odpracovali menší počet hodin.

„Za duben příplatek činí 200 Kč za hodinu za péči na COVID pozitivních či suspektních odděleních. Vzhledem k tomu, že naše nemocnice ošetřovala z důvodu organizace poskytování zdravotnické péče v Olomouckém kraji minimum COVID pozitivních pacientů, netýkají se tyto odměny a příplatky příliš velkého počtu našich zaměstnanců,“ popsal například mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher.

Zejména menší nemocnice podle odborářů uvádějí, že na odměny nemají finance. Zdravotní pojišťovny zafixovaly nemocnicím výši měsíčních paušálních plateb, takže jim ani při omezení plánované péče zatím příjmy neklesly. Jenže o tom, jak bude následně vypadat vyúčtování, se dosud jedná. Ministerstvo zdravotnictví připravuje mimořádnou změnu úhradové vyhlášky. Záměrem je zachovat úhrady na úrovni záloh, a navíc přidat nemocnicím, které pečují o pacienty s COVID-19. Odbory by ale preferovaly, kdyby nemocnice dostaly dotace na pracovní místa.

Zdravotní pojišťovny budou mít letos i příští rok vyšší příjmy od státu, a to díky schválenému zvýšení plateb za státní pojištěnce. Ještě letos stát pošle (podle počtu státních pojištěnců) zhruba o 20 miliard korun více, než s kolika se počítalo, a příští rok o 50 miliard korun. Zároveň se očekává, že pojišťovny vyberou méně na zdravotním pojištění, letos může propad činit až 40 miliard korun. Ovšem zhruba 40 miliard mají pojišťovny na svých účtech z předchozích let, tyto rezervy hodlají letos využít.

Vláda také schválila uvolnění finančních prostředků na odměny pracovníků zdravotnické záchranné služby. Každému ze 7 000 lékařů a nelékařských pracovníků záchranky má být podle ministerstva zdravotnictví za březen, duben a květen 2020 vyplacena jednorázová odměna ve výši 40 000 korun za každý měsíc. Stát pošle na odměny záchrankám o 1,1 miliardy korun více a další náklady s provozem mobilních odběrových týmů 28 milionů korun navíc.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Asgent aneb Náš život s andělem

28. 3. 2024

Nastává éra genové terapie. Nebo spíše teprve nastane, přestože první přípravky jsou již v klinické praxi. Zatím však nejde o rutinní léčbu. O to,…