Přeskočit na obsah

ONLINE Veletrh bioanalytiky a farmacie

Farmacie je obor rozsáhlý a vystudovaný farmaceut nemusí pracovat jen v lékárně, ale má spoustu dalších možností uplatnění od výzkumu přes průmysl, regulatory affairs, market access a klinickou farmacii po státní správu. Veletrhu pracovního uplatnění patří posledních 11 let v kalendáři Spolku českých studentů farmacie a Farmaceutické fakulty v Hradci Králové druhý dubnový týden. Nebylo tomu jinak ani letos. Studenti už se nemohli dočkat, až načerpají inspiraci a motivaci k dalšímu studiu anebo si najdou zaměstnavatele, se kterým spojí po státních zkouškách svoji budoucnost. Na druhou stranu vystavovatelé byli připraveni ukázat to nejlepší, co může jejich společnost nabídnout a proč by si měli studenti a absolventi vybrat právě jejich cestu.

Situace ohledně koronaviru se nevyvíjela dobře a veletrh musel být v klasické podobě stánků vystavovatelů na půdě fakulty zrušen. Myšlenka, že by se veletrh mohl stihnout ještě na konci dubna nebo v květnu, se s postupem času ukázala jako dost naivní. I přes celosvětovou pandemii studenti ale ukončí svoje studium a potřebují vědět, jaké mají možnosti uplatnění, a zároveň farmaceutické společnosti jakožto součást zdravotnického sektoru potřebují zaměstnance. To byly hlavní důvody, proč se organizátoři rozhodli uspořádat akci online.

Ve středu 13. května se tedy konal historicky první ONLINE Veletrh bioanalytiky a farmacie. Do tohoto neobvyklého projektu se zapojilo deset vystavovatelů, kteří plni očekávání z toho, jak bude celá akce probíhat, připravovali propagační materiály tentokrát jen virtuálně. Jelikož studenti stále vypomáhali v lékárnách, aby tak zajistili primární zdravotní péči, byla akce zahájena až v podvečer, kdy se přes platformu Zoom, kterou zprostředkovala Univerzita Karlova, z pohodlí svého domova připojilo něco málo přes sto natěšených návštěvníků. Po úvodním slově organizátorů a dalších technických pokynech byli studenti rozděleni do deseti virtuálních místností, kdy každá patřila jednomu vystavovateli. Vyslechli si krátkou nabídku a představení farmaceutické společnosti a následně byl prostor na dotazy.

Tímto způsobem mohli navštívit vystavovatele z řad lékárenských řetězců (BENU Lékárny, Lékárny Dr. Max, Pilulka, Lékárny IPC), farmaceutického průmyslu a vývoje (Novartis, Fagron, Contipro), marketingu (Grandaliro) i dalších sdružení (Česká odborná společnost klinické farmacie ČLS JEP, Mladí lékárníci). Po dvou hodinách záludných dotazů, jimž museli zástupci farmaceutických společností čelit, se začaly virtuální místnosti pomalu vyprazdňovat a návštěvníci mohli jít spát s hlavou plnou nových užitečných informací. Tímto způsobem se podařilo vytvořit jedinečnou alternativu k prezenčnímu Veletrhu bioanalytiky a farmacie. I přesto doufáme, že ji nebude potřeba využít znovu v dalších letech a veletrh se vrátí do starých kolejí plného koridoru Farmaceutické fakulty, který má svoji unikátní atmosféru. Už se na to všichni moc těšíme.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené