Přeskočit na obsah

Jarmila Rážová naplno hlavní hygieničkou

Ve výběrovém řízení na post náměstkyně a hlavní hygieničky Jarmila Rážová předčila ředitelku Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Květoslavu Kotrbovou. Kromě nich se přihlásil ještě třetí zájemce, ten ale nesplnil podmínky vypsaného výběrového řízení.

Rážová byla od března vedením ministerské sekce a funkcí hlavní hygieničky pověřená. Předtím působila od roku 2016 jako ředitelka Krajské hygienické stanice Středočeského kraje a dříve jako náměstkyně hlavního hygienika Vladimíra Valenty.

Vláda odvolala předchozí hlavní hygienička Evu Gottvaldovou 12. března, kdy byl vyhlášen nouzový stav kvůli COVID‑19. Podle kabinetu svou práci nezvládla. Gottvaldová byla do funkce hlavní hygieničky jmenována v červenci 2016, když byl ministrem zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

„Když jsem se 12. března stala zastupující hlavní hygieničkou, vkročila jsem se do nezvyklé situace, do rozjetého rychlíku,“ popsala Rážová před časem na konferenci ISIN Open mimořádnou situaci střídání na postu hlavní hygieničky v průběhu pandemie. Vyzdvihla přitom práci krajských hygienických stanic na šetření nakažených a kontaktů, ale i vylepšování informačního systému za chodu. „Pomáhali jsme vytvářet elektronizaci zdravotnictví během expresního času,“ řekla.

Rážová začínala svou profesní kariéru na okresní hygienické stanici v Nymburce a Krajské hygienické stanici Středočeského kraje. Dále se deset let věnovala ve Státním zdravotním ústavu tématům prevence neinfekčních onemocnění. Působila jako náměstkyně ředitele Státního zdravotního ústavu. Byla náměstkyní hlavního hygienika Vladimíra Valenty, který úřad zastával před Gottvaldovou a který také usiloval o to, aby hlavním hygienikem mohl být jedině lékař či lékařka, což Gottvaldová nebyla.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené