Přeskočit na obsah

Nadějná data „oxfordské“ vakcíny na COVID-19

Předběžná zpráva kontrolované randomizované studie fáze 1/2 vakcíny ChAdOxl nCoV-19 přinesla nadějné zprávy. ChAdOxl nCoV-19 (zvaná též ACD1222) vykazovala přijatelný bezpečnostní profil a zvyšovala protilátkovou odpověď. Testů se zúčastnilo 1077 zdravých dospělých ve Velké Británii. Dosavadní výsledky podporují další hodnocení této potenciální vakcíny v probíhajícím klinickém hodnocení fáze 3. Tuto vakcínu vyvíjí firma AstraZeneca ve spolupráci s vědci britské Oxfordské univerzity. Report zveřejnil časopis The Lancet.

„Průběžná data k naší koronavirové vakcíně, která zatím máme k dispozici z fází I a II, ukazují, že vakcína nezpůsobila žádné nečekané reakce a má podobný bezpečnostní profil jako předchozí vakcíny tohoto typu. Imunitní reakce pozorovaná po vakcinaci je v souladu s tím, co očekáváme od ochrany před virem SARS-CoV-2, byť musíme pokračovat v našem důsledném programu klinických testů, abychom to potvrdili,“ uvedl k tomu profesor Andrew Pollard, hlavní zkoušející a spoluautor klinického testování oxfordské vakcíny. „Nejsilnější imunitní reakce jsme byli svědky u účastníků, kteří dostali dvě dávky vakcíny, což naznačuje, že toto by mohla být dobrá vakcinační strategie,“ dodal.

Jediná dávka ChAdOxl nCoV-19 způsobila čtyřnásobný nárůst protilátek na spike protein viru SARS-CoV-2 u 95 % účastníků do jednoho měsíce po aplikaci vakcíny. U všech účastníků nastala reakce T-lymfocytů s vrcholem 14 dní a s trváním dva měsíce po aplikaci.

Neutralizující působení proti SARS-CoV2 (dle zkoušky MNA80) bylo pozorováno u 91 % účastníků jeden měsíc po vakcinaci, přičemž u účastníků, kteří dostali druhou dávku, byl tento podíl 100 %. Hladiny neutralizujících protilátek u účastníků, kteří dostali jednu nebo dvě dávky, byly obdobné jako u pacientů, kteří se z onemocnění COVID-19 zotavili.

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvítala zprávy, že se experimentální vakcína společnosti AstraZeneca jeví bezpečná a vyvolává imunitní reakci. V pondělí 20. července to řekl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Také podle ministra zdravotnictví Mgr. et Mgr. Adama Vojtěcha by mohla být ChAdOxl nCoV-19 první registrovanou vakcínou proti SARS-CoV-2. „Ta data jsou velmi slibná. Jednal jsem se společností, která předpokládá, že by tato vakcína mohla být registrována do konce roku. To by bylo skvělé, kdyby se to podařilo. Mohla by být aplikována od začátku příštího roku. Žádný dřívější termín jsem od jiné společnosti neslyšel. Myslím, že pokud se podaří registrovat jakoukoli vakcínu do konce roku, bude to extrémní úspěch,“ uvedl ministr. Zdůraznil také význam případné vakcíny. „Vakcína je jediná šance, jak něco s virem udělat. Virus se šířit bude, víme, že do jisté míry populací projde, nikdo jej nezastaví. Musíme bránit zásahu zranitelných skupin. Vakcína je ideální prevence, pokud bude účinná,“ řekl Vojtěch.

Podle WHO je k 24. červenci ve světě 25 vyvíjených kandidátských vakcín v klinickém testování. U čtyř probíhá zároveň s ranějšími fázemi i fáze 3 klinického hodnocení. V preklinickém hodnocení eviduje WHO celkem 141 látek. Výzkum směřující k vakcíně na COVID-19, vedený na českých pracovištích, se aktuálně dostává do fáze testování na zvířatech.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené