Přeskočit na obsah

VFN se zbaví některých svých budov po Praze

Hlavním záměrem je tedy rozvoj hlavního areálu, stěhování VFN z centra Prahy nepřichází v úvahu. V současnosti má nemocnice po Praze sedmnáct areálů. Jako satelitní mají do budoucna zůstat jen ta pracoviště, u kterých může mít umístění mimo hlavní areál racionální důvod.

 

Svou vizi rozvoje VFN v dalších dvaceti letech ředitel VFN prof. David Feltl představil na střešní terase pavilonu A6 s výhledem na oprýskaný pavilon A7, kde je klinika ORL. Právě zbourání této budovy, která je v havarijním stavu, je první plánovaný krok. Na jejím místě bude postaven nový monoblok, kam se kromě ORL přestěhuje ze Zbraslavi transfuzní oddělení. Tato investice je zařazena mezi strategické vládní investice a mohla by být zahájena příští rok.

 

VFN vizualizace

 

Vedle nového plánovaného pavilonu A7 je prostor, kde by podle Feltla měl vyrůst další nový monoblok s významnou kapacitou. „Jsme v památkové zóně a toto místo zasluhuje zvláštní zřetel. Chtěli bychom to pojmout velkoryse. Na stavbu nového monobloku pavilonu číslo sedm vyhlásíme architektonickou soutěž. Jejím předmětem bude rozvaha dalšího rozvoje pozemku, na kterém by v návaznosti na první monoblok měl navázat druhý nový monoblok. To umožní velkou centralizaci,“ uvedl prof. Feltl.

Kromě toho pracuje nemocnice na projektu rozšíření kliniky adiktologie v areálu apolinářské zahrady. Vzniknout tu má zhruba do tří let stacionář pro dospělé a detox pro dětské pacienty a adolescenty. Tuto investici má financovat dotační nástroj Evropské komise REACT‑EU. Ten lze na rozdíl od strukturálních fondů EU využít i v Praze, a navíc nevyžaduje spolufinancování, může pokrýt celé investiční náklady.

Další satelitní areál, do kterého chce VFN investovat, je Psychiatrická klinika, kde má do tří let proběhnout rekonstrukce interiérů. Dále se plánuje přístavba pavilonu pro matku a dítě v areálu u svatého Apolináře. I pro tuto stavbu má proběhnout architektonická soutěž.

Všechny tyto plány jsou už do různé míry předjednané. „Po roce a půl ve funkci můžu odprezentovat ucelenou vizi toho, jak by Všeobecná fakultní nemocnice měla vypadat. Nejsou to jen nápady, ale vydiskutované projekty, konzultované s památkovou péčí, u kterých víme, za co je postavíme. Je to uchopitelná strategie rozvoje nemocnice,“ tvrdí ředitel Feltl.

Všeobecná fakultní nemocnice funguje v budovách z osmnáctého a devatenáctého století. Poslední novou budovou je Urologická klinika v ulici Na Bojišti z roku 1976. Ta je paradoxně ve velmi špatném stavu.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…