Přeskočit na obsah

Plán, jak ulevit nemocnicím: Hotel místo sociální hospitalizace

Nemocnice budou mít po dohodě vlády s asociací hoteliérů možnost využít lůžkové kapacity hotelů pro umístění pacientů, kteří nemohou být ze sociálních důvodů propuštěni k domácímu doléčení. Oznámil to ministr prof. Roman Prymula jako součást opatření k zajištění dostatečných kapacit při koronavirové krizi.

„Máme prioritní úkol vytvořit prostor v nemocnicích, abychom byli schopni léčit všechny pacienty, kteří to budou vyžadovat. Uvažovali jsme o tom, že bychom lehčí pacienty s covidem převáděli do zařízení jako jsou hotely nebo lázně. Ukázalo se, že podmínky by byly tak komplikované, že jsme strategii změnili. Rozhodli jsme se převést tam osoby, které nejsou infekční a nevyžadují nemocniční procedury, takzvané sociální hospitalizace. Těch je v nemocničním systému poměrně hodně. Máme nadbytek akutních lůžek – a za to dnes můžeme poděkovat, ale máme omezený sociálních lůžek, na která pacienti čekají,“ vysvětlil ministr.

Další připravované opatření je umožnit lidem, kteří nemají jinou možnost jak se izolovat od rodiny, absolvovat desetidenní izolaci v hotelu.

Podle Prymuly přesáhla rychlost šíření nového koronaviru opět hodnotu R 1,2 a pokud by se nesnížila, za 14 dní by se nemocnice mohly přiblížit stropu své kapacity. Aktuálně je s Covid-19 hospitalizováno přes 1700 lidí, uvedl Prymula, a tento počet se podle jeho slov může ještě dvakrát zvýšit, pokud by se neudělala další restriktivní opatření. „Musíme systém posunovat tak, abychom se vyhnuli přetížení,“ řekl ministr. Počet hospitalizovaných s Covid-19 se zdvojnásobil za osm dní.

Pro hoteliéry to může být výhodná příležitost, jak své kapacity výhodně využít, uvedl ministr. Zároveň upozornil, že v případě přetížení nemocniční péče v určitém regionu mají koordinátoři dohodnout výpomoc vedlejšího regionu.

 

Připravuje se plošné testování

Ministr dále prozradil, že s praktickými lékaři jedná o organizaci plošného testování všech obyvatel Česka novými antigenními testy na SARS-CoV-2. Důvodem je, že počty prokázaných nákaz nejsou aktuálně kvůli nedostatečnému trasování a testování vypovídající. Nakažených osob může být podle Prymuly mnohonásobně víc, než se podaří odhalit testováním. Ve středu 7. 10. bylo ohlášeno 5335 nových pozitivních případů.

Plošné testování by mohlo podle ministra odhalit až 93 procent skutečně nakažených lidí. „V posledních dvou dnech jsme velmi intenzivně jednali o velmi ambiciózním projektu, kterým je protestování v podstatě všech obyvatel České republiky. Dovedu si představit, že by to s nějakým odstupem 14 dnů bylo možné,“ řekl Prymula.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené