Přeskočit na obsah

Ministr volá zdravotníky ze zálohy na pomoc

Jednou z hrozeb zvládání rychle se šířící infekce SARS‑CoV‑2 je nedostatek personálu. Ministr zdravotnictví prof. Roman Prymula požádal zdravotníky, kteří momentálně pracují v jiných profesích, aby přišli pomoci do nemocnic, pokud mohou. „Zvyšuje se počet nakažených zdravotníků. Čísla za poslední den byla alarmující. Za jediný den se COVID‑19 nakazilo 85 lékařů a téměř 200 sester. Tato data nám říkají, že kapacita systému nemusí být omezena jen počtem lůžek, ale i počtem personálu,“ řekl v pátek ministr. „Musíme dělat vše pro to, abychom zdravotníky ochránili, protože je v tuto chvíli budeme maximálně potřebovat,“ uvedl prof. Prymula. Situace je podle něj vážná, pro zvládnutí případů nakažených novým koronavirem bude potřeba každá pomoc. „Musíme poděkovat sestrám, lékařům a dalším, kteří jsou v první linii a odvádějí už mnoho měsíců intenzivní práci na tom, abychom zachytili vlnu onemocnění,“ dodal ministr.

Další pomoc nemocnicím má přijít od studentů. Vláda měla v pondělí jednat o jejich zapojení do práce v nemocnicích. „Připravujeme opatření, které bude předloženo z ministerstva zdravotnictví na vládu, abychom mohli povolávat zdravotnické profese v procesu vzdělávání,“ řekl Prymula s tím, že by se to zpravidla týkalo šestých a pátých ročníků medicíny a případně posledních ročníků bakalářských zdravotnických oborů.

Mezitím medici podobně jako na jaře vlastními silami organizují dobrovolnické aktivity. Dobrovolníků ovšem je méně než na jaře. Plošná pracovní povinnost pro mediky by podle předsedy Asociace děkanů lékařských fakult ČR prof. Vladimíra Komárka mohla ohrozit organizaci vzdělávání budoucích lékařů. „Doufáme, že nedojde k plošnému vynucování pracovní povinnosti bez konzultací s děkany a s představiteli studentů,“ uvedl pro ČTK před časem Komárek.

Nakazit se nyní může podle ministra každý, virus je v populaci běžný a je nutné destigmatizovat onemocnění, aby lidé netajili svou nákazu. Kromě toho ministr spolu s premiérem Andrejem Babišem zdůraznil význam dodržování nových opatření proti šíření viru, která byla minulý týden představena.


Očekávejme 2 500 koronavirových hospitalizací najednou

Ministerstvo zdravotnictví minulý týden vynechalo pravidelný informační brífink nad daty Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR o průběhu epidemie a nad daty o kapacitách intenzivní péče. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky prof. Ladislav Dušek minulou středu prezentoval aktuální čísla poslancům zdravotního výboru Sněmovny, kde jimi zdůvodnil, proč je nutné nyní epidemii více brzdit. Uvedl, že reprodukční číslo viru se zvýšilo a je nutné počítat se scénářem, že přesáhlo číslo 1,2. „Nejnovější vývoj ukazuje, že musíme počítat i se scénářem nad 1,2. Průchod vlny populací ještě zdaleka není definitivně zaražen. Vývoj kolem reprodukčního čísla 1,2 může do konce října při současném velkém počtu nakažených způsobit i šest tisíc nově diagnostikovaných denně. Zbrzdění dynamiky je v tuto chvíli strategií číslo jedna,“ řekl prof. Dušek ve středu poslancům.

Za středu i čtvrtek přišla později čísla o více než 5 300 nově prokázaných případech nákazy SARS‑CoV‑2. Ve středu bylo v nemocnicích hospitalizováno 1 741 pacientů, o 713 více než před sedmi dny, z toho 366 v těžkém stavu. „Vzhledem k situaci musíme počítat s tím, že do konce října poroste počet hospitalizací. Počty celkových hospitalizací porostou rychleji než počty pacientů na umělé plicní ventilaci. I nejoptimističtější křivka predikuje, že v polovině října bude na lůžkách až 500 aktuálně hospitalizovaných pacientů v těžkém stavu a celkově kolem dvou tisíc. A to hospitalizace jedou spíše podle rizikového scénáře,“ uvedl s tím, že v příštích dnech bude predikce zpřesňovat podle aktuálních dat z nemocnic. „Budeme muset v nemocnicích organizačně zvládnout péči v jednu danou chvíli o více než 2 500 celkově hospitalizovaných pacientů s COVID‑19 včetně lehkých, a ke konci října budeme směřovat k tisícovce těžkých průběhů na lůžku. To je nepochybné. Epidemie jde populací velmi rychle,“ uzavřel prof. Dušek.

Na zasedání zdravotního výboru Sněmovny vystoupil i prezident České lékařské komory Milan Kubek, který také považuje situaci za vážnou. „Pokud nepomůže celá společnost a zdravotnictví zůstane na holičkách, nemáme šanci bez velkých ztrát uspět,“ uvedl Kubek. Ze zdravotníků jsou aktuálně nákazou podle něj ohroženi zejména ti, kteří nepracují na covidových odděleních v nemocnicích, ale setkávají se s nakaženými pacienty nahodile a nepředvídatelně. Na politiky apeloval, aby nezavírali školky a první stupeň základních škol, aby zdravotníci mohli chodit do práce. „Na náraz je potřeba se připravovat a nemocnice by měly omezovat vše, co se dá, a vytvořit dostatečnou kapacitu pro akutní pacienty,“ dodal. Dodal také, že poskytovatelé zdravotních služeb budou potřebovat další kompenzace.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené