Přeskočit na obsah

Zentiva – dva roky samostatnosti

Zentiva se za dva roky samostatnosti stala silnou mezinárodní společností. Daří se jí uspět kombinací investic do výroby a výzkumu i akvizicemi farmaceutických výrobců.


V říjnu 2018 koupila Zentivu investiční společnost Advent International. Pro českou farmaceutickou společnost to byl významný milník v její dlouhé historii. Nový majitel hned avizoval, že chce ze Zentivy vybudovat evropského lídra v generických lécích.


Dva roky investic

Jedním ze strategických záměrů vedení Zentivy je posílení výroby léčiv v Praze v závodě v Dolních Měcholupech, který je pro společnost klíčovým. První léky se zde vyrobily již před 90 lety a dnes se zde kromě výroby nachází také sídlo společnosti a její výzkumné centrum. Firma zde plánuje investovat do nových technologií a zařízení na zvýšení objemu dodávaných léčiv. Za rok 2019 Zentiva v Praze vyrobila přes 113 milionů balení léčiv a výrobu se daří dále navyšovat. Prvních šest měsíců roku 2020 představovalo až třicetiprocentní nárůst.

Kromě pražského výrobního závodu Zentiva dlouhodobě vlastní také dva závody v Bukurešti. K nim letos v červnu přibyl další, když koupila závod v indickém Anklešvaru. V Indii také zřídila novou pobočku.

Zentiva za poslední dva roky ohlásila také několik akvizic výrobců farmaceutik v zahraničí. Pro posílení pozice na britském trhu koupila Zentiva tamní společnost Creo Pharmaceuticals.

Dále loni proběhla akvizice rumunské farmaceutické společnosti Solacium Pharma včetně její dceřiné společnosti Be Well Pharma. Solacium vyrábí volně prodejné léky a potravinové doplňky a Zentiva jeho akvizicí posílila své stávající rumunské podnikání.

Významná byla pro Zentivu akvizice podnikání společnosti Alvogen ve střední a východní Evropě. Ta byla uzavřena letos ve druhém čtvrtletí navzdory probíhající koronavirové krizi. Alvogen CEE nabízí více než 200 generických a volně prodejných výrobků a má významné postavení na čtrnácti klíčových trzích regionu střední a východní Evropy, včetně Ruska, Rumunska, Maďarska, Polska a Balkánu.


Pružná reakce na nový koronavirus

Letošní rok přinesl farmaceutickým firmám nové výzvy. Koronavirová pandemie vyžadovala od sektoru pružnou reakci. Při jarním zvýšeném předzásobení domácností běžnými léky na horečku se v Česku projevil jejich krátkodobý nedostatek. Zentiva v březnu posílila výrobu léčiv s paracetamolem i ibuprofenem. Hned v březnu také uvedla na trh svůj nový volně prodejný přípravek s paracetamolem Paraceta. Už do jednoho měsíce získala Zentiva souhlas Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) se zvláštní dodávkou a vyrobila prvních šest milionů tablet.

Zentiva se také přizpůsobila zvýšené potřebě dezinfekčních přípravků a díky zvláštnímu povolení od ministerstva zdravotnictví a SÚKL uvedla na trh již v březnu vlastní dezinfekci AntiCovid Zentiva. V květnu tohoto roku pak uvedla Zentiva na trh dezinfekci s názvem Sanicor Zentiva, která odpovídá doporučením Světové zdravotnické organizace. Tento dezinfekční prostředek na ruce byl vyvinut, vyroben a dodán do čtyř týdnů od zavedení prvních ochranných opatření proti onemocnění COVID‑19. Přípravek Sanicor Zentiva je na českém trhu v kapesním balení 50 ml a v baleních 500 ml a 1 000 ml. Aktuálně společnost dosáhla výrobního objemu 1,5 milionu balení dezinfekčního prostředku na ruce. Dezinfekční prostředky vyráběné v pražské továrně Zentivy se dnes dodávají do deseti evropských zemí včetně Německa a Francie.

Koronavirová krize posílila v Evropě debaty o silné závislosti na dodávkách farmaceutik z Asie. Také premiér ČR Andrej Babiš (ANO) při nedávné návštěvě sídla Zentivy prohlásil, že Evropa nemůže být závislá na mimoevropských výrobcích léčiv. Dodal, že vláda má zájem, aby Zentiva v Česku rostla.


Nejen výroba, i výzkum

Společnost Zentiva se zaměřuje na široké portfolio terapeutických oblastí. Zejména se věnuje těmto oblastem: kardiovaskulární onemocnění, centrální nervový systém, gastrointestinální onemocnění a metabolické poruchy, protizánětlivé léky a léky proti bolesti, poruchy krve, urologie nebo respirační onemocnění.

Kořeny společnosti Zentiva sahají 530 let do minulosti a její původ se pojí s lékárnou U Černého orla, malým rodinným podnikem lékárníků Fragnerů, který funguje dodnes. Továrna Zentivy v Dolních Měcholupech vyrábí léky od roku 1930, kdy nesla název Továrna B. Fragner. Znárodněná továrna byla v době socialismu součástí Spojených farmaceutických závodů SPOFA, později Léčiva. Dlouhou historii má firma také v Bukurešti, kde působí přes 58 let. Značka Zentiva vznikla v roce 2003 a postupem času se rozrostla ve společnost, která dnes funguje na 30 trzích nejen v Evropě.

Na českém trhu je Zentiva největším prodejcem léčiv. Více než 75 procent léků společnosti Zentiva určených pro české pacienty je vyrobeno v Praze. V Česku Zentiva zaměstnává přes 1 500 lidí a v době koronavirové krize ještě posílila svůj výrobní tým. V roce 2019 zaměstnávala až 13,8 procenta všech zaměstnanců farmaceutického průmyslu ČR.

Zentiva také mimo jiné založila se třemi partnerskými akademickými pracovišti centrum aplikovaného farmaceutického výzkumu The Parc, které propojuje teoretické akademické znalosti s aktuálním děním ve farmaceutickém průmyslu. Centrum umožňuje nadaným studentům v chemických oborech získat praxi a poznat mentory z řad předních farmaceutických i akademických pracovníků. Centrum podporuje urychlení procesu inovací v oblasti výzkumu a vývoje léčiv.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené