Přeskočit na obsah

Vláda brzdí epidemii, varuje před přetížením nemocnic

Vláda uzavřela pro prezenční výuku základní školy. Děti se do škol vrátí 2. listopadu. Pro děti zdravotníků a dalších pracovníků nezbytných odvětví se bude poskytovat „nezbytná péče o děti“ ve věku od tří do deseti let. Hejtmani mají určit školy, do kterých budou tyto děti chodit. Ošetřovné na péči o člena rodiny zůstává stanoveno na 60 procent platu s minimem 400 korun denně.

Kapacita nemocniční péče bude zdvojnásobena, proběhne restrukturalizace lůžek, řekl ministr zdravotnictví prof. Roman Prymula. V nemocnicích by měli vypomáhat medici čtvrtých a pátých ročníků, a studenti dalších zdravotnických škol. Studenti posledních ročníků lékařských fakult mají dostat prostor se věnovat studiu s ohledem na to, že se do péče významně zapojili na jaře.

Kromě jiného vláda rovněž uzavřela restaurace a omezila sdružování lidí. Cílem restriktivních opatření je natolik snížit kontakty mezi lidmi, aby se šíření viru zpomalilo a počty pacientů, kteří budou potřebovat hospitalizaci, nemocnice kapacitně zvládly.

Ministři uvedli, že se o restrikcích rozhodli na základě aktuálních predikcí počtu hospitalizovaných, které ovšem nepředstavili. Opatření musí začít fungovat do 14 dnů, jinak bude ohrožena kapacita nemocnic, uvedl Prymula.

Pokud se průměrné reprodukční číslo za týden sníží na hodnotu 0,8, opatření se zmírní, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Během dne při spekulacích o uzavření základních škol se objevovaly obavy z vyšší absence zdravotníků. Ministr Prymula na tiskové konferenci vlády uvedl, že toto rozhodnutí konzultoval s řediteli fakultních nemocnic.

Národní koordinátor intenzivní péče prof. Vladimír Černý zveřejnil na webu sdělení o kapacitách lůžkové péče k 11. říjnu. „Dosavadní dynamika nárůstu počtu hospitalizovaných pacientů vede k postupnému omezování plánované zdravotní péče v řadě nemocnic, k plošnému omezování či zastavení plánované péče zatím nedochází,“ uvedl prof. Černý. Ve sdělení se rovněž uvádí, že nemocnice připravují své nouzové kapacity.

 

 

Zpráva k aktuálnímu stavu kapacit lůžkové a intenzivní péče ke dni 11. 10. 2020, koronavirus.mzcr.cz
K uvedenému datu je kapacita pro ČR následující (volná kapacita/celková kapacita):
  • Lůžka typu ARO/JIP = 1018 / 4012, tj. 25% rezerva.
  • Ventilátory = 939 /1814, tj. 51% rezerva
  • Lůžka s kyslíkem = 7663/ 23 993, tj. 32% rezerva
  • Přístroje CRRT = 229 / 315, tj. 72% rezerva
  • Přístroje ECMO = 63 / 73, tj. 86% rezerva
 

 Kapacity intenzivní péče k 11. 10. 2020

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené