Přeskočit na obsah

Ministr Blatný slíbil větší otevřenost

Prof. Roman Prymula po 39 dnech ve funkci ministra podal 29. října demisi, a stal se tak nejkratší dobu sloužícím ministrem zdravotnictví. Ve stejný den se 22. českým ministrem zdravotnictví po roce 1989 stal doc. Jan Blatný, dětský hematolog a náměstek pro Dětskou nemocnici Fakultní nemocnice Brno.

„Co vidím jako hlavní úkol pro sebe a celý resort v současné době, je potřeba změny nálady ve společnosti,“ uvedl nový ministr při převzetí úřadu. „Musíme táhnout za jeden provaz a musíme vědět proč,“ dodal. Aktuální situace je vážná, zdravotníci jsou vyčerpaní a přetížení, připustil doc. Blatný. Zároveň ale chce pracovat na uklidnění veřejnosti. „Pojďme změnit pocit strachu v respekt. Strach nás rozděluje. Nemluvím jen o strachu z koronaviru, ale i o strachu o živobytí, budoucnost, vzdělání dětí. Když změníme strach v respekt, můžeme získat sílu,“ řekl ministr a přislíbil otevření většího množství dat, na jejichž základě se rozhoduje o opatřeních, která mají ovlivnit průběh epidemie. Veškeré další rozhodování ohledně epidemie nového koronaviru bude probíhat na základě dat, a to dat široce sdílených, uvedl nový ministr.

Většina témat, která leží na ministrově stole, se dotýkají koronavirové krize. Vláda žádá o prodloužení nouzového stavu, aby mohla prodloužit mimořádná protiepidemická opatření. Zároveň bývalý ministr Prymula rozjel projekt plošného testování skupin obyvatel antigenními testy. A rozhoduje se o zajištění dostatečných kapacit lůžkové péče v očekávaném období nejvyšších nárůstů počtu pacientů vyžadujících hospitalizaci kvůli COVID-19.

„Současná opatření není potřeba zpřísňovat, pokud se budou dodržovat. Musíme se společně snažit tuto zemi ochránit,“ uvedl po svém jmenování docent Blatný. „V současné době není Česká republika ve stavu, kdy by bylo potřeba rozhodovat, jestli daného pacienta napojím, nebo nenapojím na ventilátor,“ uklidnil ministr. „Zatím se nezdá, že by bylo potřeba budovat další polní nemocnice, ale záleží to na nás, jak se budeme chovat a dodržovat protiepidemická opatření,“ uvedl rovněž.

Ministerstvo vydalo 26. října mimořádné opatření, kterým všem poskytovatelům lůžkové péče, akutní i následné, nařídilo zastavit příjem pacientů pro plánovanou neakutní péči. Některé nemocnice odkládají plánované operace už od konce září. Rozhodnutí, co lze označit jako plánovanou neakutní péči, kterou lze odložit, nechává ministr na jednotlivých ošetřujících lékařích.

Premiér Andrej Babiš oznámil nákup deseti milionů antigenních testů, praktičtí lékaři mají být honorování dvěma sty korunami za test a celkový rozpočet činí dvě miliardy korun. Testování se má podle doc. Blatného zaměřit na rizikové skupiny. Antigenní testy jsou na takový projekt podle ministra vhodné zejména díky rychlosti. „Používání antigenních testů je podle dostupných informací dobrá varianta, chci prosazovat tento rychlý a efektivní způsob testování. Rychlost je mnohdy důležitější než úplná přesnost, nevylučuje se potvrzení výsledku PCR testy,“ uvedl doc. Blatný. Premiér zvažuje motivaci firem, aby testovaly své zaměstnance.

Ministr Blatný na tiskovém brífingu po uvedení do úřadu odpověděl také na otázku, co bylo jeho motivací přijmout nabídku na tento post. „Jsem nestraník. Když jsem nabídku zvažoval, bral jsem to jako výzvu, věřím, že můžu pomoct,“ řekl doc. Blatný.

Docentu Blatnému je padesát let, vystudoval všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Několik let pracoval v Dublinu a Bristolu. Loni se podílel na pořádání prestižního kongresu EAHAD (European Association of Haemophilia and Allied Disorders) v Česku.

Kromě řešení koronavirové krize může Blatný řešit některé legislativní návrhy, které procházejí procesem v parlamentu. V nejbližších dnech se také bude rozhodovat o novém řediteli Všeobecné zdravotní pojišťovny. Toho volí správní rada, jejíž členové jsou zčásti nominováni vládou a zčásti jsou voleni parlamentem. Jedním z členů zůstával například i bývalý náměstek ministra Filip Vrubel. Prymula coby ministr navrhoval vládě obměnu správní rady, schválena ale nebyla.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené