Přeskočit na obsah

Rekordní účast na hackathonu v IKEM

Vítězem 48hodinového maratonu se stal projekt Mild Blue Breviary, inteligentní aplikace, která usnadňuje dávkování heparinu a inzulinu a může výrazně zjednodušit práci zdravotnickému personálu. Vítězný tým získal za projekt odměnu ve výši sto tisíc korun.

Tým Blue Mild účastníků Tomáš Kouřim, Marek Polák a Anastasia Surikova v rekordně krátkém čase vytvořil funkční aplikaci pro optimalizaci podávání parenterálních léků, včetně její webové verze. „Inteligentní aplikace Mild Blue se jednoduše instaluje a pochopí a nemocnice ji mohou snadno integrovat do interních IT systémů a začít používat prakticky okamžitě. K používání stačí běžný chytrý telefon, ve kterém ošetřující personál přes aplikaci uvidí informace o pacientovi, historii dávkování, výsledku, a algoritmus založený na umělé inteligenci mu zobrazí optimální dávku léku na základě aktuálních laboratorních výsledků. Po aplikaci se podaná dávka léku automaticky zaznamená do aplikace a zdravotní personál má tak všechny informace jednoduše po ruce,“ říká Tomáš Kouřim, člen vítězného týmu.

Oceněný byl také projekt týmu Stuffed scientist I.C.U.AI – systém pro monitoring a prevenci nežádoucích událostí na jednotkách intenzivní péče, který využívá živý obraz z bezpečnostních kamer (bez nutnosti nahrávání) a zpracovává jej s pomocí algoritmů hlubokého učení.

„Těší nás rekordní počet soutěžících, především velké zastoupení studentů technických oborů z celého světa. Svědčí to o tom, že i nelehké téma v online prostředí dokáže přilákat větší počet účastníků, než bychom dokázali přivítat z kapacitních důvodů v IKEM osobně,“ říká spolupořadatel Tomáš Studeník ze společnosti Insane Business Ideas. „Porota složená z odborníků bude vybírat vítěze podle originality nápadu, jeho realizovatelnosti v praxi a dopadu na lékařskou péči,“ dodal.

Mezi jedenácti výzvami pro řešení měli účastníci virtuální brevíř, aplikaci pro analýzu hojení ran z fotografie, včasnou předpověď nízkého srdečního výdeje a nízké smíšené sytosti venózního kyslíku nebo vytvoření algoritmu k identifi kaci pacientů s akutním srdečním selháním. „Zdravotnický hackathon hostíme už druhým rokem. Je neuvěřitelné, jaké nápady a řešení zdravotních problémů jsou schopny mladé týmy vymyslet během pouhých dvou dnů,“ řekl před zahájením akce Michal Stiborek, ředitel Institutu klinické a experimentální medicíny.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené