Přeskočit na obsah

Tři otázky o vakcinaci pro hlavní hygieničku MUDr. Jarmilu Rážovou, Ph.D.

  • Dá se předpokládat změna doporučení vakcinace na individuální úrovni v závislosti na tom, zda daný jedinec prokazatelně prodělal onemocnění COVID‑19 anebo jsou u něj přítomny protilátky proti SARS‑CoV‑2?

Z lékařského pohledu je cílem, aby byla proočkována co největší část populace. Jedině to umožní efektivní boj nejen s pandemií, ale i s nemocí jako takovou. Rozhodně proto lze doporučit očkování proti COVID‑19 i lidem, kteří nemoc prodělali.

  • Ve Velké Británii již vakcinace probíhá. Co z jejich zkušeností plyne? Čím se inspirovat a čeho se naopak vyvarovat?

Očkování ve Velké Británii probíhá zhruba dva týdny a už nyní je vidět, že je o ně obrovský zájem. Jako oni jdeme například podobnou cestou ve vybraných skupinách, které budou očkovány jako první. Jde zejména o zdravotníky, seniory a pracovníky v domovech pro seniory. V Británii bylo naočkováno již zhruba 150 000 osob a z dostupných zdrojů zatím v podstatě nejsou známy negativní reakce nebo kontraindikace. Poučit bychom se možná mohli v oblasti podpory očkování ze strany představitelů státu nebo veřejně známých osobností.

  • Jaká bude úloha praktických lékařů? Budou mít přístup k datům, podle kterých jednoduše zjistí, který z jejich pacientů byl očkován?

Role praktických lékařů je velmi významná, v určité oblasti dokonce nezastupitelná. Bavíme se totiž o zhruba 5 000 praktických lékařů pro dospělé, kteří se vlastně mohou ze dne na den stát očkovacím centrem pro své registrované pacienty. Tato role nastane ve chvíli, kdy bude k dispozici široce dostupná vakcína s méně náročnými požadavky na logistiku a skladování. Zkraje nastávajícího roku by měl být navíc pro všechny očkující subjekty dostupný nový modul v Informačním systému infekčních nemocí (ISIN) evidující již naočkované osoby.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…