Přeskočit na obsah

AstraZeneca posiluje v oblasti vzácných onemocnění

„Akvizice posiluje široký základ příjmů společnosti AstraZeneca, zároveň bude společnost globalizovat portfolio společnosti Alexion,“ uvedly firmy ve společném prohlášení.

Dosavadní akcionáři Alexionu dostanou za jednu akcii 157 dolarů, a to částečně v penězích a částečně v akciích. Budou tak ve výsledku držet 15 procent posílené AstraZeneca. Cena akcií Alexion se dlouhodobě pohybovala pod 145 dolary. Jeden z analytiků citovaných magazínem FiercePharma přesto má za to, že by mohl za Alexion jiný hráč nabídnout i více. Dohodu schválily managementy obou firem, ještě o ní ale budou hlasovat akcionáři a obchod také podléhá schválení regulátorů.

V portfoliu Alexionu je přípravek s ekulizumabem, monoklonální protilátkou k léčbě paroxysmální noční hemoglobinurie, atypického hemolyticko‑uremického syndromu, refrakterní generalizované myastenie gravis nebo neuromyelitis optica. Společnost má také silné portfolio nadějných přípravků ve vývoji. „Alexion přináší pacientům se vzácnými chorobami přípravky, které jim mohou změnit život. Tato akvizice nám umožňuje posílit naše pozice v imunologii,“ uvedl generální ředitel společnosti AstraZeneca Pascal Soriot.

„Věříme, že spojená organizace bude mít dobrou pozici, aby urychlila inovace a poskytla přidanou hodnotu pro naše akcionáře, pacienty a léčbu vzácných onemocnění,“ uvedl Ludwig Hantson, generální ředitel společnosti Alexion. Na trh léčiv pro vzácná onemocnění v poslední době vstoupily i jiné firmy, připomíná agentura Reuters. V roce 2018 se Takeda Pharmaceutical dohodla na koupi firmy Shire za 62 miliard USD a v roce 2017 Johnson & Johnson oznámil koupi firmy Actelion za 30 miliard USD.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené