Přeskočit na obsah

Vakcinace v Izraeli – směs improvizace a hi-tech

V Izraeli začala vakcinace proti viru SARS-CoV-2 v polovině prosince. Na přelomu roku se počet proočkovaných blíží milionu. Kde všude se v Izraeli očkuje?

Mám pocit, že v mé nemocnici všude, kde je židle a počítač. To je samozřejmě nadsázka, ale očkovací místa rychle přibývají. Třeba před naší nemocnicí se za pár dní bude očkovat i ve stanech venku. Vakcinace začala v nemocnicích, přidala se také střediska, která by se dala přirovnat k českým poliklinikám, praktické lékaře zde nemáme. Všechno vzniká za pochodu a dost živelně. Není to tak, že bychom týdny řešili dostupnost mrazáků.

 

Jaké vakcíny máte k dispozici?

Zatím používáme pouze vakcínu společnosti Pfizer. Vakcíny od Moderny máme dostat až na jaře.

 

Jaký je zájem o očkování proti viru SARS-CoV-2 mezi zdravotníky?

Velký. Já sama pracuji na jednotce pro transplantaci kostní dřeně. Abych zde mohla být, musím být očkována proti chřipce. K vakcinaci proti koronaviru se přistupuje podobně, i když ta vyloženě povinná není, je doporučená a nikdo nám ji přímo nevnucuje. Neznám ale zdravotníka, který by ji nechtěl. Třeba i těhotné nebo kojící kolegyně se zajímají o to, jestli by nemohly být vakcinovány. Moje nemocnice během 20. a 21. prosince proočkovala většinu zdravotníků a hned den poté jsme si mohli přivést na vakcinaci rodinné příslušníky starší 60 let, tedy většinou rodiče. Byla to určitá forma poděkování za naši práci a musím říci, že to zaměstnanci ocenili.

 

Jak se lidé mohou na očkování hlásit?

Několika způsoby. Každá ze čtyř zdravotních pojišťoven má aplikaci, která to umožňuje. Mohou zavolat na centrum civilní obrany, které řídí testy, a teď se podílí i na koordinaci vakcinace. Mohou se hlásit přímo na webu nemocnic. Ale funguje i typická izraelská improvizace. Když večer zbývají vakcíny, tak se to dá na facebook nebo WhatsApp, a kdo je v okolí a má zájem, prostě přijde. Stejně tak lidé stojí fronty na tyto uvolněné dávky. Stojí jim to i za několik hodin čekání.

 

Je nějaký centrální systém, kde se udržuje přehled o tom, kdo byl vakcinovaný?

Ano, ten již funguje. Data vakcinované osoby se zadávají do 24 hodin do databáze ministerstva zdravotnictví spolu s číslem šarže lahvičky s očkovací látkou. To slouží i ke sledování bezpečnosti, aby bylo možné monitorovat případné problémy s konkrétní dodávkou.

Martina Paletová. Foto: archiv MP

Byly zaznamenány nějaké závažné reakce na očkování?

O život ohrožující reakce zatím nešlo, několika lidem musel být podán adrenalin. Několik vakcinovaných osob zemřelo, ale u všech úřady konstatovaly, že úmrtí s očkováním nesouviselo. Vakcína se má dostat k těm nejrizikovějším skupinám a mezi těmito lidmi je přirozená mortalita vysoká.

 

Jaký mají k vakcinaci postoj ortodoxní Židé?

Proběhla typická izraelská diskuse, jestli se může očkovat i o šabatu. Jejím výsledkem je, že se vakcinovat může, protože jde o záchranu života. Ortodoxní Židé se vakcinovat nechávají také, i když si počkají mimo šabat. Jsou malé komunity, například evangelisté, které očkování odmítají, není to ale nějaký dominantní názorový proud.

 

Čím si vysvětlujete, že Izrael byl tak úspěšný při zajištění vakcíny?

Určitě hrálo roli, že náš premiér osobně jednal s CEO společnosti Pfizer. Ten je Žid a my jsme židovský stát. A pak také za každou dávku platíme podstatně více, než Evropská unie. Určitě to je pro nás dobrý obchod. Jde samozřejmě hlavně o záchranu životů. Rychlá vakcinace je ale i levnější, než svírat zemi v protiepidemických opatřeních.

 

Jedna technická otázka – z jedné lahvičky aplikujete pět nebo šest dávek?

Od začátku šest. Překvapilo mě, že v Česku jste používali jen pět dávek. Když jsme začínali, už byly k dispozici informace z USA, že je možné natáhnout šest dávek. I mně se ale někdy podaří získat jen pět celých dávek a na šestou již není roztoku dost. Tyto zbytky z několika lahviček je zakázáno kombinovat. Pokud se mi tedy podaří vytáhnout šest dávek, tak je to skvělé, pokud ne, tak jich použiji pět a zbytek se vyhodí.

Martina Paletová, foto: archiv MP

Když sledujete dění kolem sebe, věříte tomu, že během dvou tří měsíců bude v Izraeli očkován každý, kdo o to stojí?

Určitě. Vakcíny jsou tady, i když ještě na nějakou dodávku čekáme. Možná bude problém dostat všechny lidi k druhé dávce, logisticky je to přece jen náročnější než aplikovat první dávku. Máme ještě dva týdny na to se připravit. Pomalu se do všeho dostává řád. To je prostě Izrael – kombinace hi-tech s improvizací. Jde to dopředu hrozně rychle.

Na Silvestra už jsem očkovala na náměstí Rabin Square v Tel Avivu lidi nad 60 let, chronicky nemocné, učitele, pečovatele o seniory. Tolik objetí a poděkování jsem ještě nikdy nedostala jako tento den. Očkujeme spoustu Filipínců, kteří tu pracují jako pečovatelé v rodinách – vakcinaci mají zdarma, jen prostě dojdou se svojí babičkou, o kterou se starají. Armáda a policie si organizují očkováni samy. A ke konci dne jsme posledních dvacet minut naočkovali každého, kdo měl zájem, protože nám zbyly lahvičky.

Nestihla jsem to spočítat, kolik jsem naočkovala lidí, ale průměr na člověka je tři minuty. Zadám jeho údaje do počítače, natáhnu do stříkačky roztok, při tom se zeptám, jestli měl koronavirus (pokud ano, tak zatím neočkujeme), jak se cítí (jen se ptám, nic neměřím). Položím také otázku, jestli je alergik. Jediný problém je, pokud v minulosti měl závažnou alergickou reakci na lék nebo vakcinaci, to potom neočkujeme. Pokud uvádí jiné alergické reakce, požádáme, aby dotyčný seděl blízko nás po očkování 30 minut místo 15.

 

Bylo si i za těchto podmínek možné udržet přehled o tom, kdo byl očkován a jak má dostat druhou dávku?

Bylo. Takto vakcinovaní lidé víceméně během hodiny po očkování dostali SMS z ministerstva zdravotnictví, že byli naočkováni, kde, čím a kdy a kam se mají dostavit na další dávku. Je taky spousta těch, co si objednali vakcinaci na středisku a teď, když vidí stan na náměstí, tak tam zaskočí a naočkují se. Ti dostanou SMS, že jejich původní objednávka byla stornována.

 

Jak vypadal tým, který toto očkování na náměstí zajišťoval?

Bylo nás 29 sester, většina přišla na osmihodinovou směnu, protože pracujeme normálně na oddělení a toto je navíc. Na místě byly dvě vedoucí, které neočkují, ale řeší problémy. Pak jsme měli dva kolegy z IT, kteří se starali o počítače. Přítomná byla ochranka. Civilní služba roznášela vodu čekajícím i sestrám, odpovídala na otázky, organizovala, kdo má kam jít. Dva pracovníci u vchodu řešili, zda mají lidé objednání a nepašují dovnitř nože. Stejně ale spousta přišla bez objednáni, jen s tím, že mají nárok a neřešilo se to, každého jsme vzali.

 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené