Přeskočit na obsah

Zrychlujeme. Na jednu vakcinaci potřebujeme šest minut

Jak rychle v současnosti probíhá vakcinace v ÚVN?

Nyní vakcinujeme 300 až 350 lidí denně. Máme tři vakcinační místa a budujeme vakcinační centrum v budově, kde je veřejná lékárna. To chceme mít připraveno 18. ledna, až se začne s aplikací druhých dávek – tyto prostory by měly sloužit právě pro druhé dávky. Pak budeme schopni aplikovat kolem 700 vakcín denně.

 

Co je limitem případného rozšíření vakcinačního programu ve vaší nemocnici?

Asi by to nebyl problémprostorový nebo technický, ale otázka je, kolik bude třeba našeho personálu. Požadavky na personální zajištění vakcinace se pravděpodobně budou měnit. Je to primárně výkon, který mohou zajistit proškolené sestry. Asi nemusí každého vakcinovaného vidět lékař, při potřebě proočkovat desetitisíce lidí denně to ani není možné.

 

Zrychluje se celý proces?

Ano, zdokonalujeme se, nyní na jedno očkování potřebujeme šest minut, což je myslím docela slušné. Velký podíl na optimalizaci celého procesu má ústavní lékárna pod vedením PharmDr. Michala Kočího. Mimochodem zrovna toto pracoviště bylo v rámci České republiky první, které začalo řešit, že jedna lahvička s očkovací látkou společnosti Pfizer reálně obsahuje dávku pro šest lidí a nikoli pro pět, jak bylo původně deklarováno. Pan doktor Kočí s touto informací velmi rychle začal pracovat a zjistil, že využití šesti dávek je již zlegalizováno v USA a Izraeli. Hned jsme to dali na vědomí příslušným úřadům a během několika dní byl tento postup schválen. Jsme tak prvním státem Evropské unie, který plošně využívá všechny dávky.

 

Opravdu to pro očkované neznamená riziko, že dostanou méně účinné látky?

Ne, neznamená. Pokud se někomu z naředěného roztoku nepovede natáhnout šest dávek, tak prostě aplikuje pět. Problematický postup by byl, kdyby se někdo pokoušel natahovat zbytky z několika lahviček a z nich dávat dohromady dodatečnou dávku – ať už šestou nebo sedmou. To povoleno není a také to neděláme. Natahovat šest dávek je ale zcela bezpečné.

 

Jaký je zájem o vakcinaci mezi vašimi zdravotníky?

Velký, nemám pocit, že bychom je museli nějak motivovat. Máme pracoviště, kde se o svoji vakcínu hlásí všichni. Zatím existuje doporučení, nikoli striktní příkaz, že kdo prodělal onemocnění COVID-19, by měl být vakcinován až za 90 dní. Spíš než odbornými důvody je to dáno nedostatkem vakcíny. V této nemocnici máme 1800 zdravotníků a z toho 600 již prokazatelně COVID-19 prodělalo. Ty zatím nevakcinujeme, doočkokují se později. Vakcinujeme už i zdravotníky odjinud, například z pražské záchranky. Jsme docela hrdí na to, jak brzy se nám podařilo vytvořit mobilní tým a začít očkovat v pobytových zařízeních pro seniory.

 

Nenarážíte tam na platnou legislativu, respektive na nejasné právní pomezí mezi zdravotnistvím a sociální sférou? Podle některých názorů je zde problematické znění zákona o zdravotních službách…

Takové obavy jsme měli. Konzultovali jsme to na ministerstvu zdravotnictví a i podle jeho právníků je takový postup v pořádku.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené