Přeskočit na obsah

Dr. Kubek: Bez velkých center a mobilních týmů to nepůjde

Česká lékařská komora podporuje očkování a je připravena při jeho realizaci spolupracovat. Máme‑li zvládnout současně léčit nemocné, testovat podezřelé a ještě očkovat, musíme v první řadě proočkovat všechny zdravotníky, kteří jsou v přímém kontaktu s pacienty nebo s potenciálně infekčním materiálem.

Komora považuje předložený návrh Strategie očkování proti COVID‑19 za málo ambiciózní. Pokud se máme vyvarovat další vlny epidemie na podzim bez nutnosti přijímat drastická protiepidemická opatření, která paralyzují ekonomiku i život společnosti, potřebujeme nejpozději do konce měsíce září naočkovat cca 60–70 procent obyvatel. Pro zvládnutí jarní vlny epidemie bychom měli do konce měsíce března naočkovat cca 2,5–3 miliony rizikových osob, zdravotníků a pracovníků sociálních služeb. Vláda však nemá zatím zajištěny dodávky vakcín v prvním čtvrtletí ani pro jeden milion lidí.

Dne 30. prosince jsem upozornil předsedu vlády Ing. Babiše, že v současnosti je nejdůležitější sehnat několik milionů dávek vakcíny během několika málo týdnů, a to doslova za každou cenu. Závod už začal. Kdo první naočkuje alespoň rizikové skupiny obyvatel a osoby, které se o ně starají, ten vyhraje. Bude moci spustit ekonomiku a dovolit lidem začít zase postupně normálně žít. My Češi jsme mistři improvizace, takže nakonec i to očkování nějak zvládneme. Musíme však mít čím očkovat. A očkovací látky, ty nemůže nakupovat nikdo jiný než vláda. Do konce září potřebujeme naočkovat 7 milionů osob, tedy cca 14 milionů vpichů. To se nedá zvládnout jinak než velkokapacitními očkovacími centry, která vzniknou v místech dobře dopravně dostupných (např. výstavní haly).

Dříve než v březnu se masivní plošné očkování asi nerozběhne. Pak nám tedy na splnění úkolu bude zbývat cca 200 dnů. Abychom to stihli, potřebujeme 70 center, z nichž každé by mělo naočkovat 1 000 lidí denně. Jedno aplikační místo jich zvládne cca 10 za hodinu, tedy potřebujeme v každém centru 10 aplikačních míst fungujících 10 hodin každý den. V centru musejí být administrativní pracovníci, zdravotní sestry a lékaři s vybavením pro řešení ev. komplikací. Takový systém připomínající „sériovou výrobu“ šetří kvalifikovanou pracovní sílu, tedy hlavně doktory, a zajišťuje profesionalitu a dodržování patřičných standardů. Personál očkovacích center je třeba platit a zajišťovat smluvně, a to především z řad ambulantních lékařů a jejich zaměstnanců. K centrům by měly přináležet mobilní jednotky, které budou očkovat v sociálních zařízeních, ale i v domácnostech.

Vzhledem k potřebě očkovat zranitelnou část populace co možná nejdříve nesnese vytváření těchto mobilních očkovacích týmů odkladu. Praktičtí lékaři spolu s ambulantními specialisty by měli vytipovávat své pacienty, kteří potřebují očkování prioritně, jejich seznamy mohou ale dodávat i pojišťovny.

Představa, že budou praktici při své běžné ordinaci očkovat jednotlivé pacienty, je zcela mimo realitu. To bychom očkovali roky.

MUDr. Milan Kubek

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…