Přeskočit na obsah

Celosvětově první operace dětské skoliózy ve FN Brno

Patnáctiletá dívka z ČR podstoupila jako první na světě operaci skoliózy pomocí nového implantátu Ennovate z portfolia německé společnosti B. Braun, který odpovídá nejmodernějším požadavkům na korekci deformity páteře ve 3D. Stalo se tak na Ortopedické klinice LF MU a FN Brno, jejíž přednosta prof. MUDr. Martin Repko, Ph.D., se na vývoji systému podílel spolu s dalšími zahraničními odborníky.


Systém Ennovate disponuje několika výjimečnými vlastnostmi. Za prvé je přizpůsobitelný různým typům operačních výkonů a zahrnuje jednoduché možnosti kombinace implantátů a instrumentária. Na operačním sále je tak potřeba méně nástrojů. Unikátní je také typ šroubu, který nabízí vynikající biomechanický výkon a umožňuje lepší korekci páteře. „Můžeme zafixovat hlavu šroubu přesně v tom postavení, které potřebujeme, což doposud nebylo možné,“ dodává prof. Repko s tím, že šroub lze podle potřeby přeměnit na jiný typ, což v kombinaci s intuitivně navrženými nástroji poskytuje operatérovi možnost všestrannosti a intraoperační flexibility. Všechny části systému Ennovate jsou z titanu a chromkobaltu, tudíž jsou velmi lehké a nedráždí tkáně.

Pokud se týká průběhu výkonu, operatéři nejprve museli odhalit jednotlivé zadní části obratlů a postupně do nich zavedli šrouby po obou stranách páteře. Následně do šroubů připevnili tyče, díky nimž zakřivení páteře narovnali. Na závěr obložili úseky páteře se zavedeným implantátem kostěnými štěpy z uvolněných částí operovaných obratlů, aby daná oblast páteře srostla a nebyla v budoucnu pohyblivá. Pomocí Ennovate bylo možné operovat pouze minimální úsek páteře, přičemž pacientka uvedenou nepohyblivost při běžném pohybu nepozná. Lékaři jsou spokojeni také s kratším časem operace, která trvala dohromady 4,5 hodiny. „Díky Ennovate jsme dokázali pomocí skvěle efektivní korekce zkrátit rozsah instrumentace. Čím je instrumentárium sofistikovanější nebo dokonalejší, tím méně obratlů k sobě musíme spojit a tím lépe se dítě po operaci pohybuje,“ vysvětlil prof. Repko.

Skolióza se vyskytuje u dvou procent dětí v ČR, nejčastěji ve věku 10–12 let, přičemž většinu z nich lékaři pouze sledují a případně využívají konzervativní terapii. Nicméně každé sté dítě trpí závažnou formou deformity páteře a musí podstoupit operaci. Ročně s touto diagnózou odoperují na Ortopedické klinice LF MU a FN Brno zhruba 130 dětí, a to i v předškolním věku. Rekonvalescence malých pacientů je poměrně rychlá, zpravidla není potřeba další fixace korzetem a návrat do školy je zhruba po měsíci od výkonu. Po třech až čtyřech měsících mohou děti začít se základními rekreačními sportovními aktivitami.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…