Přeskočit na obsah

Očkování druhé dávky zdravotníkům většinou běží bez odkladu

Většina oslovených očkovacích center dává zdravotníkům druhou dávku v termínu, případně odložila očkováním jen některým ze zdravotníků. Odložení druhé dávky pro zdravotníky o týden doporučil před několika dny ministr zdravotnictví doc. Jan Blatný po domluvě s premiérem Ing. Andrejem Babišem. Také oni své druhé očkování odložili. Cílem má být získat více vakcín pro seniory nad 80 let.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze začala očkovat zdravotníků druhou dávkou v původním termínu. „Zdravotníky očkujeme druhou dávkou od víkendu, po uplynutí 21 dní od první dávky,“ řekla pro tribune.cz za nemocnici Marie Heřmánková, vedoucí odboru PR. Ředitel VFN prof. David Feltl sice podle jejích slov svou druhou dávku odložil. Ostatní ji ale dostávají v původním termínu, který jim byl sdělený při očkování první dávky. „Neumím si ani technicky představit přeobjednání tisíců zdravotníků na jiný termín, to by byl úkol pro call centrum,“ poznamenala Heřmánková.

Také ve Fakultní nemocnici Olomouc se drží původních termínů. Prvním lidem, kteří byli očkovaní 31 prosince první dávkou, vyšel termín druhé dávky po 21 dnech na 21. ledna, a ten také platí. Shodou okolností je to také datum další dodávky vakcín pro FN Olomouc. Tento týden bude revakcinace pokračovat podle původních plánů a dál se uvidí. „Budeme postupovat podle toho, jak budou docházet další dávky vakcíny, pokud to bude možné, budeme pokračovat v revakcinaci. Metodika říká jasně, že druhá dávka vakcína má přijít nejdříve tři týdny, ale může se aplikovat. i později. Máme zájem provést druhé očkování co nejdříve,“ vysvětlil mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

Také Fakultní nemocnice Bulovka podala druhé dávky prvním očkovaným zdravotníkům v neděli po 21 dnech, jak bylo původně naplánováno. „Od neděle očkujeme druhou dávkou, vedení nemocnice rozhodlo, že zatím nebudeme druhé dávky odkládat,“ uvedl Filip Řepa, vedoucí oddělení komunikace FN Bulovky. Výzvu k odkládání druhých dávek vnímá podle jeho slov nemocnice jako nezávazné doporučení, nikoli jako pokyn.

Ve Fakultní nemocnici Brno odložili o týden očkování části svých zdravotníků. V původním termínu dostanou druhou dávku všichni, kdo pracují v nejvyšším riziku. „Prioritním zdravotníkům, kteří jsou na covidových odděleních, případně sami provádějí aktuálně očkování, nebo také zdravotníkům na odběrových místech dáváme druhou dávku vakcíny v původním termínu. Důvěra personálu je pro nás důležitá,“ uvedla mluvčí FN Brno Veronika Plachá. „Ostatním jsme termín očkování posunuli o týden, déle to nebudeme posouvat,“ uvedla Plachá. Také těm zdravotníkům, kteří se z různých důvodů dostávají na první očkování teprve v těchto dnech, plánují druhou dávku po 21 dnech. Do konce ledna by podle Plaché mělo být 1700 zdravotníků ve FN Brno přeočkováno.

S paušálním odkládáním podání druhé dávky vakcíny pro zdravotníky nesouhlasí vedení České lékařské komory. Zejména proto, aby byli zdravotníci plně chráněni co nejdříve.

Zdravotníci si měli od 15. ledna stejně jako senioři rezervovat své termíny očkování v centrálním systému, do 20. ledna ale nebyl centrální rezervační systém pro zdravotníky připraven. To je podstatné zejména pro zdravotníky v samostatných ambulancích, kteří mají k objednání do očkovacího centra složitější cestu než zaměstnanci nemocnic.

S očkováním proti COVID-19 se v Česku začalo 27. prosince 2020. K 19. lednu bylo podle slov ministra Blatného podáno téměř 130 tisíc vakcín. Nadpoloviční většinu dostali podle dostupných informací zdravotníci. V Česku je podle dat ÚZIS zhruba 220 tisíc zdravotnických pracovníků (přepočteno na celé úvazky), odhadem mohlo zatím první dávku vakcíny proti COVID-19 získat 35 procent z nich.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené