Přeskočit na obsah

Maďarská cesta do pekel

Ruská vakcína Sputnik V může být dobrá - a s velkou pravděpodobností také je dobrá, data publikovaná v časopisu Lancet jsou skutečně nadějná. A ano, odpor k této očkovací látce může být iracionální. Správně přečíst článek v Lancetu umí málokdo, představit si, co vše za těmito informacemi je, skoro nikdo. Kromě orientace ve vakcinologii a epidemiologii je k tomu potřeba zkušenost s klinickými studiemi a také vhled do zvláštností ruského prostředí. Takový skillset není úplně obvyklý.

Na individuální úrovni asi není velké riziko si nechat Sputnik vpravit do těla. Přesto ze závěrů maďarské mise premiéra Babiše jde strach. Hlavně z lehkosti, s jakou se Andrej Babiš vzdává všech standardních postupů pro regulaci léčiv. Sondování, jestli by Sputnik do oběhu nemohlo pustit ministerstvo zdravotnictví bez ohledu nejen na EMA, ale i SÚKL, podle serveru Seznam zprávy přitom začalo ještě dříve, než česká delegace do Maďarska odjela.

Podobný postup je těžkou ranou do pracně budované důvěry v očkování. Zklamáni mohou být všichni (ne - vláda ani ministerstvo zdravotnictví to nebyly), kteří trpělivě vysvětlovali, jak probíhá schvalovací řízení a jak náročné (byť nebývale rychlé) v případě vakcín proti COVID-19 je. Důvěra veřejnosti je v konečném důsledku jediným limitem úspěchu vakcinačního programu. Vakcín nakonec bude dost, systém si také sedne, ale lidé musí přijít. A to, že vakcíně Sputnik V otevírá dveře prof. Prymula, zárukou není, ten v tomto ohledu není úplně důvěryhodný od chvíle, kdy otevíral dveře čínské medicíně.

Přísloví, že lepší vrabec v hrsti, nežli holub na střeše tu neplatí. Ruská vakcína není dostupnější. Vydat se „maďarskou“ cestou neznamená, že do měsíce sem začnou proudit statisícíce dávek. Rusko stejně dodá jen symbolické množství – a v tom, kam zásilka pojede, bude hrát roli ideologie. Premiér Babiš řekl, že z vakcíny by se neměla dělat politika. Neměla. Rusko z toho ale nepochybně politiku dělat bude a vakcínu použije v souladu se svými zájmy.

Bez schválení EMA je také sporné, co vakcinace přinese jedinci z hlediska regulace setkávání a cestování. Je dost možné, že právě doklad o očkování bude povinnou součástí palubní vstupenky do letadla nebo vůbec povolenkou k přechodu hranic. A asi nebude akceptována jakákoli vakcinace jakoukoli vakcínou.

Jasně, jde o čas. A v tomto směru ale nikam nespěchá ani Rusko. O schválení EMA ještě nepožádalo – alespoň ne tak, aby to agentura považovala za oficiální. Dá se předpokládat, že řízení v tomto případě poběží pomaleji, než tomu bylo u již schválených vakcín. Jiná cesta ale není. Až vakcínu Sputnik V EMA schválí, může být s výhodou použita pro specifickou skupinu těch, kteří tuto očkovací látku preferují – jsou lidé, kteří si na ni chtějí počkat a jiné vakcíny odmítají. Proč jim v tom nevyhovět, každý očkovaný se počítá.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…