Přeskočit na obsah

CDC doporučuje dvojitou roušku, ne však z „jednorázovek“

Vláda ohlásila, že se od úterý změní mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví o povinnosti zakrývání nosu a úst. Konkrétní znění tohoto mimořádného opatření zatím nebylo publikováno. Ministr zdravotnictví doc. Jan Blatný ale avizoval, že bude na veřejných místech s vyšší koncentrací lidí vyžadovat nošení respirátoru, nanoroušky, nebo dvou chirurgických ústenek.

Opatření směřuje k tomu, aby se zvýšila ochrana před kapénkami v souvislosti s šířením nových variant SARS-CoV-2 v České republice.

Nošení dvojité roušky, tedy kombinace chirurgické ústenky a látkové roušky, odborně podporuje americké středisko pro kontrolu a prevenci nemocí CDC. To vydalo 17. února stanovisko k nošení roušek. V něm se ale vysloveně nedoporučuje nosit dvě jednorázové chirurgické ústenky přes sebe.

Toto stanovisko popisuje prakticky a návodně, jakou vybrat ochrannou pomůcku, a také nápady, jak zlepšit filtraci používané pomůcky, včetně techniky nošení dvou masek.

Nošení druhé roušky může přinést podle tohoto stanoviska dvě pozitiva. Jednak vylepšit přiléhání pomůcky k obličeji, a tím snížit množství vzduchu, který uniká kolem okraje roušky. A jednak zlepšit filtraci, další vrstva pomůže zadržet další část kapének.

Středisko CDC odkazuje na studii, kterou provedlo ve vlastních laboratořích, a která ukázala, že kombinace dvou roušek poskytovala mnohem lepší ochranu nositeli i ostatním ve srovnání s lékařskou ústenkou.

Samotná jednorázová zdravotnická ústenka zastavila 56,1 % částic ze simulovaného kašle a samotná třívrstvá látková rouška zastavila 51,4 % částic. Kombinace látkové roušky přes chirurgickou ústenku zastavila 85,4 % částic kašle. Experiment zároveň ukázal, že účinnost chirurgické ústenky zvýší také zauzlování jejích okrajů tak, aby lépe přiléhala. Z experimentu je patrné, že se zvýšením ochrany snižuje množství vdechnutých částic, i když má dvojitou roušku jen jeden z dvojice lidí, ať ten, který kašle, nebo ten, který je aerosolu vystaven.

Ve stanovisku CDC se ale zdůrazňují jistá omezení techniky dvojité masky. „K vytvoření „dvojité masky“ nekombinujte dvě chirurgické ústenky. Chirurgické ústenky nejsou navržené na to, aby těsně přiléhaly, a nošení druhé ústenky přes první nijak nezlepší to, jak na obličeji sedí,“ upozorňuje CDC. Výhoda metody dvou roušek je, že při různém střihu a uchycení dvou různých roušek se vzájemně podpoří v přilnutí k tváři. To při použití dvou stejných jednorázových zdravotnických roušek neplatí.

Další výjimka podle CDC jsou respirátory třídy KN95, přes které by se vůbec neměly nosit další masky. Při zkoušení techniky dvou roušek je potřeba podle CDC prověřit dvě rizika, jestli se přes dvojitou masku dá snadno dýchat, a jestli nepřekáží v zorném poli.

O potřebě zvýšit ochranu dýchacích cest se mluví už několik týdnů v souvislosti s šířením nových variant SARS-CoV-2 v Česku. Už od 12. února hygienické stanice neuznávají obyčejné látkové roušky jako dostatečnou ochranu při posuzování rizikového kontaktu a rozhodování o karanténě. Pokud měli nakažený člověk a osoba, která s ním byla v delším kontaktu, po celou dobu respirátor nebo chirurgickou ústenku, do karantény tato osoba nemusí. Pokud měl někdo z nich látkovou roušku, tak ano. Je tomu tak podle revidovaného metodického pokynu hlavní hygieničky k jednotnému postupu krajských hygienických stanic.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené