Přeskočit na obsah

Úhrady nemocnicím rostly loni o 14 procent

Úhrady zdravotních pojišťoven za služby nemocnic akutní péče za loňský rok dosáhnou 156 miliard korun, což je meziročně o 19,5 miliardy korun více. Ukazují to poslední odhady zdravotních pojišťoven. V tomto segmentu tak rostly úhrady ze zdravotního pojištění meziročně o 14 procent.

Meziroční růst se očekává i v letošním roce, a to o 11 procent, v absolutním vyjádření o 17 miliard korun. V dohodovacím řízení pro rok 2021 přitom původně došlo ve většině ostatních segmentů poskytovatelů zdravotních služeb k dohodě o ročním nárůstu oproti roku 2020 o 2,5 procenta.

„Pro rok 2021 je úhrada nemocnic jako klíčového segmentu v řešení situace s COVID-19 nastavena s bonifikacemi na nárůst o 11 procent. V současné době tvoří nárůst majoritní část nákladů na mzdy a odměny zdravotníků,“ uvedl ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Ing. Zdeněk Kabátek.

Zdravotní pojišťovny přišly s tímto prohlášením v době, kdy se připravuje úprava loňské kompenzační vyhlášky, která má poskytovatelům lůžkové i ambulantní péči dát prostředky pro odměny zdravotníkům za podzimní vlnu koronavirové epidemie. Na vysoké nárůsty úhrad pro nemocnice pojišťovny upozornily i ministra zdravotnictví.

„Svaz zdravotních pojišťoven se 10. února obrátil na ministerstvo zdravotnictví s informací, že tu je za rok 2020 v lůžkové péči srovnatelný objem poskytnuté péče, ale 16 procent cenové navýšení. Od roku 2013 se náklady na akutní nemocniční péči zvýšily o 100 procent, a podíl nemocniční péče na celkovém rozpočtu českého zdravotního pojištění se zvýšil ze 48 na 55 procent. Pevně věříme, že vláda bude brát při rozhodování o dlouhodobých dopadech na zdravotní péči tyto údaje na zřetel,“ řekl prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ing. Ladislav Friedrich. „O nákladech přímo s akutní epidemií, o těch pojišťovny nediskutují, tyto neplánované náklady pojišťovny průběžně hradí a budou je hradit nadále. Na druhou stranu ze střednědobého hlediska je třeba ke všem dalším výdajům přistupovat velmi opatrně, do budoucna bude velmi náročné tak vysoké nárůsty zachovat a prodloužit,“ uvedl Friedrich.

Ředitel VZP Kabátek ujistil, že pojišťovna nedopustí destabilizaci nemocnic, a že zachování dostupnosti péče a dostatečné financování služeb zůstává prioritou VZP. Zároveň je prioritou i zajištění ekonomické stability systému zdravotního pojištění. „Pohled na rok 2020 ukazuje, že pojišťovny řešily situaci pandemie intenzivně, zafinancovaly veškerou péči a v roce 2021 situaci řešit budou a také ji zafinancují, není potřeba se obávat, že by došlo k destabilizaci,“ ujistil Kabátek.

Vývoj úhrad akutní lůžkové péče. Zdroj: VZP

Co se týká úhrad v roce 2022, nepředpokládá Kabátek, že by bylo možné udržet stávající tempo růstu úhrad nemocnicím. „Nárůst o 11 procent je číslo z mého pohledu zcela nereálné, ale je předčasné mluvit o číslech,“ řekl Kabátek k rozjíždějícím se jednáním o úhradách za rok 2022.

Jak přislíbil ministr zdravotnictví Jan Blatný, celkem má být zdravotníkům vyplaceno na odměnách za loňskou podzimní koronavirovou vlnu deset miliard korun, včetně zdravotníků mimo nemocnice. Částka, kterou na odměny poskytovatelé od pojišťoven skrz změnu kompenzační vyhlášky dostanou, nebude pro každého stejná. Při úpravě loňské kompenzační vyhlášky má být zohledněno, jaké úhrady dostávali poskytovatelé doposud. „Kompenzační vyhláška za minulý rok bude zhodnocena, otevřena a případně upravena tak, aby všem subjektům poskytla adekvátní financování. Někdy v březnu nebo dubnu budou mít kolegové všechny informace, jak byla kompenzace čerpána. Pak mají možnost znovu tuto vyhlášku otevřít a doladit tak, aby maximálně kompenzovala minulý rok,“ řekl ministr v rozhovoru pro MT před několika dny.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…