Přeskočit na obsah

Ivermektin: Ti, co měli přijít, zase nepřišli

Antiparazitikum ivermektin je jednou z molekul, u kterých se hovoří o možné účinnosti u COVID-19, aniž by byl důkaz o tom, že nemocným skutečně prospívají. Takových léků jsou stovky. Ivermektin je je ale specifický v tom, do jaké míry se jej chytla veřejnost (a také například poslanec Lubomír Volný – ten v této souvislosti vystupuje zvláště odpudivým způsobem).

Vývoj kolem tohoto léku v několika posledních dnech je skutečně pozoruhodný. K něčemu podobnému v českém zdravotnictví ještě nedošlo. Na základě mimořádně špatného textu na zpravodajském serveru se v Česku během několika dní významně posunula hranice určující, co vše je možné, pokud jde o zacházení s léky. Tak rychlá eroze všech zavedených kontrolních mechanismů nemá paralelu.

Hlavním aktérem byl v tomto případě premiér Andrej Babiš a musí se uznat, že jeho výkon je v jistém smyslu obdivuhodný. V sobotu si přečetl článek na serveru novinky.cz, že ivermektin při COVID-19 zachraňuje životy. Okamžitě to pochopil jako úkol pro sebe, a v úterý bylo deset tisíc balení léku ve FN u sv. Anny v Brně. Takto rychle by podobně složité zadání nevyřešil nikdo jiný, všechna čest.

Je opravdu smůla, že svou energii premiér Babiš zaměřil zrovna tímto směrem. Varující je, že nemá ve svém okolí nikoho, kdo by mu řekl, že z odborného hlediska je to celé špatně. Ti, co měli přijít, zase nepřišli. Rázně se proti tomu nepostavil ani SÚKL, neprotestovalo ministerstvo – obě instituce ve středu povolily distribuci ivermektinu do dalších nemocnic. Dá se to obhájit tím, že koncentrují síly na nastávající bitvu o ruské a čínské vakcíny. Ivermektin proto obětovaly s tím, že jeho bezpečnostní profil není tak rizikový jako třeba u hydroxychlorochinu, takže když nepomůže, tak aspoň (tedy snad) neuškodí.

Jeden ze série článků na novinkách.cz nabádající k preskripci ivermektinu má titulek: Lékaři někdy potřebují odvahu. To je docela univerzální tvrzení. I lékaři, kteří v podávání tohoto léku nevidí smysl, budou potřebovat odvahu jej nepředepsat, i když k tomu budou pacienty tlačeni. Je pravda, že pokud tlaku podlehnou, asi příliš neriskují. Nepříjemná je ale nejistota, s čím novinky přijdou příště – mohlo by to být podstatně horší.

Zdroj: MT

Doporučené

Asgent aneb Náš život s andělem

28. 3. 2024

Nastává éra genové terapie. Nebo spíše teprve nastane, přestože první přípravky jsou již v klinické praxi. Zatím však nejde o rutinní léčbu. O to,…