Přeskočit na obsah

Máte protilátky? Vakcínu zatím nepotřebujete

A tito lidé velmi pravděpodobně nepotřebují vakcinaci, již jsou imunní. V současnosti, kdy vakcín není dostatek, by měla být tato informace pro strategii očkování zcela zásadní.

Garantem studie je imunolog profesor Vojtěch Thon z centra RECETOX Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. „Účastníci studie jsou testováni na přítomnost protilátek virového onemocnění COVID‑19 kvalitními laboratorními testy a ve finále se dozvědí více o tom, zda a jak dlouho jsou svým imunitním systémem chráněni. V rámci protivirové ochrany totiž dochází nejprve k rozvoji imunity buněčné, která následně pomáhá imunitnímu systému i k tvorbě protilátek. Při použití správného imunologického laboratorního testu dokážeme tento vývoj zachytit a můžeme vyhodnotit také jeho dynamiku v čase,“ vysvětluje prof. Thon.

Zatím bylo testováno asi 16 000 lidí, protilátky měla zhruba třetina z nich. Jejich počet se ale zvyšuje, takže je jasné, že se s virem SARS‑CoV‑2 setkalo daleko více lidí, než uvádějí oficiální čísla. „Ta ukazují jenom záchyt antigenu, proto nejsou přesná. Z hlediska infekce je protilátková studie daleko přesnější a přínosnější,“ pokračuje prof. Thon s tím, že vakcinaci patrně nebude v tuto chvíli potřebovat asi třetina obyvatel, protože jsou proti COVID‑19 imunní. „Vakcína se může ušetřit pro ty, kteří jsou ve větším nebezpečí nakažení, protože se s virem ještě nesetkali.“

Dobrovolníci si nechávají odebrat vzorky krve třikrát v roce. Odborníci pak po jejich analýze zjistí, jak se vyvíjí množství protilátek v krvi. Jejich množství u konkrétního člověka totiž může nejen klesat, ale také vzrůstat, když se setká s infekcí opakovaně.

Posledního března bude ukončena první fáze studie, do níž se tedy mohou dobrovolníci ještě hlásit. Další fáze studie jsou naplánovány následně s půlročním odstupem po prvním odběru u jednotlivých lidí. Jedná se o odbornou studii mezinárodního významu, je o ní informována také Světová zdravotnická organizace (WHO), s níž tým prof. Thona odborně úzce spolupracuje, takže se s ní může seznámit i současné vedení ministerstva zdravotnictví a možná také upravit svou vakcinační strategii.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené