Přeskočit na obsah

Nové pavilony náchodské nemocnice

Dva nové pavilony krajské Oblastní nemocnice Náchod, budovy J a K za více než miliardu korun, začaly sloužit lůžkové péči. Po Velikonocích v nových prostorách začalo po posledních úpravách a odstranění závad fungovat ortopedické oddělení. Už dříve se do nové budovy stěhovala administrativa, fungoval zde také ambulantní covidový stacionář.

„V náchodské nemocnici se skutečně odehrávají zcela zásadní věci, první nastěhovaní pacientů na lůžkové oddělení i první operace. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na stavbě a vybavení velké části nové nemocnice třetího tisíciletí v Náchodě podíleli,“ řekl MUDr. Zdeněk Fink, radní pro zdravotnictví Královéhradeckého kraje.

„Jsme rádi, že budeme moci opět začít normálně pracovat. Chystáme se zprovoznit operační sály, a i když operační programy nebudou v první fázi ještě v plném objemu, tak doufám, že v horizontu několika týdnů se budeme moci vrátit k naší běžné činnosti, kterou jsme od října nemohli vykonávat,“ řekl primář ortopedického oddělení MUDr. Roman Umlauf.

„Pokud se bude covidová situace nadále zlepšovat, počítáme s postupným přesunem dalších oddělení ze starých budov do nových. Před dalším stěhováním však potřebujeme uzavřít naši největší covidovou stanici, která čítá třicet lůžek na oddělení chirurgie, což může ještě jeden až dva týdny trvat,“ vysvětlil další plány ředitel nemocnice Jan Mach.

Na dokončenou dostavbu a modernizaci náchodské nemocnice naváže další etapa. Ta spočívá v demolici pavilonu E a výstavbě nového a dále adaptaci pavilonu D a výstavbě nového spojovacího koridoru. Celkové investiční náklady se odhadují na 580 milionů korun bez DPH.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené