Přeskočit na obsah

Čtvrté střídání ministrů za devět měsíců. Prof. Arenberger odchází

Po necelých dvou měsících přichází další změna v čele ministerstva zdravotnictví. Prof. Petr Arenberger končí v pozici ministra zdravotnictví, kterou zastával od 7. dubna 2021. Jeho odchod ohlásil nejdříve premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že důvodem rezignace prof. Arenbergera je tlak, kterému ministr čelil.

Novým ministrem zdravotnictví se podle sdělení Babiše má stát poslanec Adam Vojtěch.

Prof. Arenberger musel ve funkci ministra vysvětlovat, proč v jeho majetkovém přiznání chyběly desítky nemovitostí a vedlejší příjem 28 milionů korun ze živnosti – za klinický výzkum, přednášky a konzultace. Ukázalo se také, že vinohradské nemocnici (když byl v jejím vedení) několik let pronajímal svou budovu.

Rezignaci oznámil prof. Arenberger premiérovi 25. května. „Daňová přiznání mám v pořádku. Bohužel jsem nesprávně vyplnil majetkové přiznání a vytvořil tak prostor ke kreativním spekulacím. Za tuto chybu jsem se omluvil. Je to to jediné, co jsem provedl. Co jsem ale zažil poslední týden, připomínalo mediální lynč. Skupina novinářů publikovala nepravdy, manipulovala s kontextem,“ řekl Arenberger na odchodu z ministerstva. „Nemyslím, že je nutné, aby byli moje rodina, přátelé, kolegové a pacienti vystavováni během mé práce pro veřejné zdraví stupňujícímu se tlaku. Proto jsem se po důkladném uvážení rozhodl, že odstoupím z funkce ministra zdravotnictví České republiky,“ uvedl prof. Arenberger. „Jsem přesvědčen, že změna v této fázi nebude mít vliv na další úspěšné řešení pandemie, ani na strategické kroky resortu. Jsem o tom přesvědčen o to víc, že by mým nástupcem měl být zkušený zdravotnický matador pan magistr Adam Vojtěch,“ dodal prof. Arenberger.

Adam Vojtěch byl v čele resortu od prosince roku 2017 do září 2020. Byl tedy odpovědný za nákupy ochranných osobních pomůcek, kterých byl na začátku epidemie COVID-19 nedostatek a jejichž nákup později kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad. Podle závěrů úřadu nákupy provázel chaos. „Nákupy ministerstva zdravotnictví i ministerstva vnitra poznamenala nejen časová tíseň a nedostatek OOP a ZP na domácím i globálním trhu, ale také existence dvou samostatných týmů, které navzájem nespolupracovaly. To vedlo k oslabení pozice státu při vyjednávání o cenách a k nižší transparentnosti nákupů,“ doplnila.

Vojtěch odcházel v září 2020 z čela ministerstva v situaci, kdy odborníci varovali před druhou vlnou epidemie covidu a Vojtěch neměl podporu premiéra ve znovuzavádění protiepidemických opatření. „Dal na názor odborníků, jen měl někdy problém prosadit to na vládě,“ uvedl tehdy například epidemiolog doc. Rastislav Maďar, který v srpnu ukončil spolupráci s ministerstvem.

 

Ministři zdravotnictví ve vládě Andreje Babiše
Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch 13. 12. 2017 – 21. 9. 2020
prof. Roman Prymula 21. 9. 2020 – 29. 10. 2020
doc. Jan Blatný 29. 10. 2020 – 7. 4. 2021
prof. Petr Arenberger 7. 4. 2021 – 25. 5. 2021
? Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch

 

 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené