Přeskočit na obsah

Členové ČKS si takový projekt zaslouží

 

  • V těchto dnech Česká kardiologická společnost vydává novou velkou publikaci Kardiologie. V čem je kniha jedinečná?

Je unikátní už svým záběrem. Nabízí kompletní přehled kardiologie, a to nejen z hlediska superspecializovaných segmentů, ale též snahou o určitý náhled mimo obor – zahrnuje například taková témata jako etické aspekty či digitální medicína nebo také pohled kněze na kardiologii. Tyto věci knize dávají určitou přidanou hodnotu. Asi nejdůležitější je, že je to komplexní učebnice např. k přípravě na kardiologickou atestaci. Je určena pro všechny zájemce, kteří mají zájem o obor a chtějí se v něm dál vzdělávat.

Jedinečná je i forma. Profesor Aleš Linhart vymyslel členění knížky do deseti samostatných dílů, které reprezentují jednotlivé podobory. Je to tedy deset samostatných knížek, které se vyjímají z jednoho kompaktního obalu. Je to praktické a uživatelsky přívětivé, protože si například na dlouhou cestu ve vlaku nemusíte brát celou těžkou publikaci, ale jen jeden díl, který vás právě zajímá.

Další přidanou hodnotou je propojení s elektronickými zdroji ve formě videa – ať už jde o zachycení echokardiografie, katetrizace či dalších skutečností, kde je nositelem informace pohyb. Stačí si naskenovat QR kód a můžete si záznam pustit. Takových odkazů na videa je přes dvě stě. Myslím si, že v tomto případě je daleko lepší se jednou podívat než si pětkrát přečíst.

  • Nové informace přibývají každý den. Nebojíte se, že obsah knihy rychle zastará?

Jsme na to připraveni. Také proto se plánuje, že update publikace už bude jen v digitální podobě. Tento materiál tedy nezestárne, protože po tištěné verzi bude následovat asi v půlce letošního roku verze digitální a ta se dále bude průběžně aktualizovat. Mým úkolem je přesvědčit kolegy o tom, že by i v tomto případě měli preferovat moderní řešení.

  • Kniha má velký autorský kolektiv. Jak těžké bylo jej uřídit, aby v jednu chvíli vše mohlo odejít do tisku?

Řekl bych, že v tomto směru se práce na knize nelišila od přípravy jiných podobných publikací. Autorů je 226 a tomu odpovídal i rozsah komunikace. Příprava knihy trvala 18 měsíců, což je vzhledem k její šíři docela krátká doba. Chtěl bych tímto všem spoluautorům ještě jednou poděkovat, skutečně odevzdali mimořádně kvalitní podklady.

  • Kdyby se do ceny měly započítat všechny náklady, kolik by publikace skutečně stála?

Byla by skutečně extrémně finančně náročná. Jedná se o projekt České kardiologické společnosti, prostě jsme usoudili, že si takový projekt naši členové zaslouží. Proto jsme vytvořili dostatečný fond pro to, aby kniha mohla vyjít. Zásadní je, že autorská práva nezůstávají ve vydavatelství, ale stále náležejí kardiologické společnosti, takže rozhodnutí, jak s tímto dílem dál naložit, je jenom na nás. Budeme to naše dítě kultivovat a posouvat dál.

  • Když jste četl rukopisy spoluautorů, kde jste měl pocit, že vás to jako kardiologa posouvá vpřed?

Byla tam celá řada informací, které pro mě byly zcela nové. Všichni jsme superspecializovaní a nikdy nemůžeme pojmout celý obor komplexně. Nezbývá nám než se spoléhat na kolegy. I pro mě je publikace učebnicí v tom vlastním slova smyslu. Když totiž musíte poctivě a nejméně dvakrát přečíst 2 386 stránek, tak vám to něco dá. A nejméně dvakrát přečíst to musí hned několik lidí, v neposlední řadě je tam také nezávislé hodnocení dvou recenzentů, tedy profesora Aschermanna a profesorky Rosolové, kteří si knížku také museli poctivě a celou přečíst, než jsme ji vydali.

  • Mezi editory jsou i slovenská jména. Jak přeshraniční spolupráce probíhala?

Velmi dobře. Problémy v oblasti kardiologie jsou na Slovensku podobné jako u nás. Chtěli jsme také navázat na dlouhodobou tradici spolupráce, protože Česká kardiologická společnost měla dlouho jako první slovo v názvu Československá, byla založena v roce 1923 jako druhá na světě svého druhu. I když jsme se pak rozdělili, komunikace mezi námi funguje úspěšně dlouhá léta. Máme společné projekty, navštěvujeme naše sjezdy v obou zemích a tato česko‑slovenská spolupráce směřovala k tomu, aby kniha byla standardem vzdělávání v kardiologii i na Slovensku.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…