Přeskočit na obsah

Bonus pro PL za nově očkované seniory

Všeobecná zdravotní pojišťovna zavedla od 1. září nový výkon edukace očkování proti COVID‑19 u rizikových pacientů. Za vyhledání, poučení a vakcinaci pacienta, který dosud nebyl proti covidu očkován a který spadá do rizikové skupiny, zaplatí pojišťovna praktickému lékaři 380 korun navíc nad úhradu očkování. Pojišťovna se tím snaží dát lepší prostor pro očkování imobilních pacientů v domácím prostředí a motivovat praktiky, aby zkontrolovali, kteří jejich registrovaní pacienti zatím na očkování nebyli.

Do rizikové skupiny, za kterou bude vyplácena bonifikace, patří lidé ve věku nad 60 let, pacienti po transplantacích, imobilní pacienti, onkologičtí pacienti a pacientů s vážným imunodeficitem.

Obsahem VZP‑výkonu 01307 je aktivní vyhledání rizikového neočkovaného pacienta všeobecným praktickým lékařem z výčtu registrovaných pojištěnců a jeho následná edukace. Výkon končí aplikací očkovací látky proti onemocnění COVID‑19.

„V populaci stále zůstává neočkovaná část rizikových pacientů. Výkon by měl uhradit praktickým lékařům jejich snahu oslovit pacienty z těchto rizikových skupin,“ říká Viktorie Plívová, tisková mluvčí VZP ČR. „Primárním cílem je ochránit nejzranitelnější skupiny obyvatel, které ještě nebyly očkovány. Mohou to být lidé, kteří možná mají své pochybnosti, možná čerpají informace či dezinformace z neověřených zdrojů. Ani lékaře, ani pacienty samozřejmě nechceme a nemůžeme do ničeho nutit, my jim pouze nabízíme možnost, jak usnadnit vzájemnou komunikaci, zprostředkovat klientům informace od jejich lékaře, kterého znají, důvěřují mu. Objektivně právě lékařům s takovou agendou mohou vznikat další náklady, administrativní i časové, proto jsme k takovému kroku přistoupili,“ vysvětluje Plívová.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…